Sun biedt overgang Sparc naar x64

De strijd der processorplatformen is jaren terug al naar de achtergrond verschoven. Door de geavanceerde mogelijkheden van virtualisatie, emulatie en runtime JIT-conversie kan het nu echt tot het verleden behoren.

Sun Microsystems omarmt de QuickTransit-software van Transitive om Solaris-applicaties voor zijn Sparc-processoren te draaien op x64-processoren. Sun biedt sinds november 2003 zowel zijn eigen UltraSparc-servers als machines met de semi-64-bit (x64) processoren van AMD. Afgelopen januari kwamen daar nog de x64-processoren van Intel bij. Voor de twee laatstgenoemde platformen biedt het bedrijf de x86-uitvoering van zijn Unix-variant Solaris.

Een bèta-uitvoering van QuickTransit voor de overgang van Solaris op Sparc naar Solaris op x86 komt in juli uit. De software moet in september gereed zijn. Transitive en Sun willen ook praktijkproeven uitvoeren en loven Apple MacBooks uit voor de grootste Sparc-applicatie die met de nieuwe software wordt overgezet.

Apple is namelijk een eerdere klant van Transitive en heeft QuickTransit ingezet om zijn overstap van Power naar Intel mogelijk te maken. De recentste klant is IBM, die begin deze maand aankondigde Linux-applicaties voor x86 te draaien op zijn Unix-variant AIX en Power-processoren. Het bedrijf biedt de daarvoor met Transitive ontwikkelde PAVE-omgeving () gratis aan.

De nu onthulde QuickTransit-variant voor Solaris-applicaties op Sparc-chips is afgelopen jaar ontwikkeld in samenwerking met Intel. Die processorproducent wilde de markt voor Linux op x64- en Itanium-servers versterken door een direct alternatief te bieden aan Sparc/Solaris-gebruikers. Intel en Sun werkten ooit samen om Solaris over te zetten naar Itanium-processoren, maar die samenwerking is uiteengespat.

De Sparc/Solaris-variant van QuickTransit is al enkele maanden op de markt, als op zichzelf staand product. Sun haakt nu aan en wil de software inzetten om gebruikers van oudere Sparc- en Solaris-servers over te krijgen naar modernere systemen. Rechtstreekse overgang naar het huidige Solaris 10 is vanwege afhankelijkheden niet altijd mogelijk. Sun biedt wel een compatibiliteitsgarantie voor Solaris, maar dat heeft natuurlijk grenzen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-25T10:41:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.