Twee Nederlandse supercomputers in top 100-lijst

De nieuwe nationale supercomputer 'Huygens' bij rekencentrum Sara in Amsterdam staat op plaats 77 in de nieuwe top500 van supercomputers. De Nederlandse Blue Gene-super van Astron bevindt zich ook onder de bovenste 100. Nederland is met 8 supercomputers in de totale lijst beter vertegenwoordigd dan voorgaande jaren.

Vorig jaar stonden er nog maar twee Nederlandse supercomputers in de gehele lijst. De oude SGI Altix van Sara, goed voor ruim 2 teraflops, stond niet in de lijst vermeld. Met de nieuwe Huygens-super, geleverd door IBM, verovert SARA meteen een plaatsje bij de eerste 100 supercomputers ter wereld. Computable heeft de afbraak van de oude nationale super en de opbouw van de nieuwe op de voet gevolgd.

Boven de Huygens van SARA staat nog een Nederlandse super, namelijk het Astron-systeem van de universiteit Groningen. Deze IBM-computer staat met een rekenvermogen van 27,45 teraflops op plaats 26. De nieuwe Huygens heeft een rekensnelheid van 11,5 teraflops. De overige Nederlandse vermeldingen zijn clusters met x8-processoren, geleverd door HP.

De lijst wordt opnieuw aangevoerd door BlueGene/L-eServer Blue Gene Solution van het Amerikaanse department of energy. Deze machine heeft een rekensnelheid van 280,6 teraflops.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-27T12:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.