AMD steekt miljoenen in noodlijdend Transmeta

Dit artikel delen:

Processorproducent AMD investeert 7,5 miljoen dollar in chipontwerper Transmeta, die flink geld verliest. Voor dat bedrag, in contanten, krijgt AMD aandelen in het bedrijf dat ooit veelbelovend was met zijn energiezuinige processoren. Die chips konden bovendien software voor andere chiparchitecturen verwerken middels een complexe emulatielaag.

De investering van AMD is ongeveer 4 procent van Transmeta's huidige marktwaarde. Het bedrijf, dat ooit nog Linux-schepper Linus Torvalds in dienst had, heeft het echter zwaar. Vorig jaar leed het een nettoverlies van bijna 24 miljoen dollar. Het heeft al meermaals personeel moeten ontslaan en zich omgevormd om zijn technologie in licentie aan anderen te verlenen. Overigens boekte AMD in het eerste kwartaal van dit jaar 611 miljoen dollar verlies.

AMD heeft al aangekondigd meer van de energiezuinige technologie van Transmeta te gebruiken in zijn eigen chips. De Intel-rivaal ziet zijn met moeite gewonnen marktaandeel sterk slinken nu de Pentium-producent prestatiegewijs weer voorloopt met zijn nieuwe Core-chiparchitectuur (en de daarop gebaseerde Core 2-processoren). De daaruit voortgekomen prijsoorlog heeft AMD nogal wat schade berokkend.

Zowel AMD als Transmeta heeft nog rechtszaken lopen tegen Intel. Eerstgenoemde claimt dat de Pentium-producent misbruik heeft gemaakt van zijn dominante marktpositie door pc-producenten zowel financieel te steunen als onder druk te zetten om geen AMD-chips te voeren in hun computers. Transmeta beschuldigt Intel van inbreuk op zijn patenten voor energiezuinige chips. Intel ontkent beide beschuldigingen en heeft in het laatste geval ook een tegenaanklacht ingediend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-09T10:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.