Oracle licht innovatie in 11g toe

Zitten bedrijven op een nieuwe database van Oracle te wachten? Op de lancering van 11g woensdagochtend in New York slaagde de databasemarktleider erin veel scepsis weg te nemen.

Oracle gaf op een persconferentie in New York details over de innovatieve nieuwe functionaliteit in versie 11g van zijn database. De leverancier gaat voor het eerst online upgrades en patches leveren, gefaciliteerd door de nieuwe mogelijkheid patches eindelijk toe te passen op in bedrijf zijnde databases. "Het heeft ons een aantal jaren gekost", zei bestuursvoorzitter Charles Phillips op de bijeenkomst in New York, "maar we hebben het voor elkaar gekregen. Dit is echt een doorbraak." Het was ook een van de redenen waarom de nieuwe versie van Oracle's database vier jaar ontwikkeling heeft gekost.

Real Application Testing is "verreweg de meest innovatieve nieuwe functionaliteit in 11g", volgens Andy Mendelsohn, Oracle's hoofd Database Server Technologie. De software kan voor testdoeleinden een werklast "opnemen als met een DVR (digitale videorecorder)". Vervolgens kan de databasebeheerder de verzameling queries op een te testen systeem afspelen en de SQL-prestaties met meegeleverde software analyseren. Complexe databasetests kosten daardoor volgens Oracle enkele dagen in plaats van maanden.

"Praktisch al onze klanten zullen deze technologie willen toepassen", hoopt Mendelsohn. Phillips en andere sprekers beantwoordden in New York expliciet sceptici die betwijfelden of de markt op een nieuwe database zit te wachten. Een betaversie van 11g was afgelopen najaar al onthuld op het Oracle OpenWorld congres in San Francisco. Wat van de bijna vijfhonderd nieuwe features bekend was, kreeg gemengde reacties. De uitgebreidere ondersteuning voor XML en Xquery is volgens sommigen een stap terug naar een hiërarchisch datamodel.

In New York benadrukte Oracle nieuwe functies die geld kunnen besparen en innovatie versnellen, zoals uitgedrukt in de marketingslogan Innovate Faster. Met Total Recall kunnen beheerders data opvragen van een eerder tijdstip. Dit zou onder andere nuttig zijn voor audits. 11g heeft in navolging van Microsofts SQL Server meer business intelligence-capaciteiten ingebouwd in de vorm van OLAP-kubussen. Oracle zal daar met PeopleSoft en Siebel zelf ook de vruchten van plukken. Verbeterde compressie en information lifecycle management (ILM) zouden helpen de kosten voor opslag terug te dringen.

Is het allemaal genoeg om bedrijven over te halen de overstap te maken? Ari Kaplan, voorzitter van de Independent Oracle Users Group, mocht op de lancering komen vertellen dat 35 procent van zijn leden binnen een jaar 11g wil implementeren. Dat blijkt uit een in april gehouden enquête. 53 procent wil de komende jaren overstappen. "Bij 10g ging het sneller dan mensen hadden verwacht", zei Oracle-topman Phillips. "De innovatie die we nu introduceren, maakt upgraden gemakkelijker dus misschien gaat het nu nog sneller." Phillips rekent erop dat het ecosysteem van beheerders en consultants de vraag van onderop zal aanzwengelen.

Oracle persconferentie New York

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-13T16:19:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.