XenSource haalt Symantec aan voor opslagtechnologie

XenSource, leverancier van open source servervirtualisatie, onthult vandaag een strategische samenwerking met Symantec. Het gaat om diens opslagtechnologie, die het in huis haalde met de overname van Veritas.

De open source-virtualisatiesoftware Xen krijgt aansluiting op de opslagsoftware van Symantec. De twee softwareleveranciers sluiten een strategische overeenkomst die ze vanmiddag onthullen. Vice-president John Glendenning en cto Simon Crosby gaven Computable vooraf een toelichting. "Xen krijgt een ingebed opslagfundament, voor backup en herstel van virtuele machines", vertelt Crosby. "Onze eerste aankondiging met Symantec is ondersteuning voor volume management en san-infrastructuur."

Dat opslagfundament komt in de aanstaande flinke opwaardering naar versie 4.0 die Xen in augustus krijgt. Daarin zitten ook verbeteringen als ondersteuning voor het VHD-formaat (virtuele harde schijf) van partner Microsoft, maar ook voor het virtuele image-formaat van VMware en voor het RAW-formaat dat belangrijk is voor opslagbeheer. De Veritas-technologie van Symantec zit echter nog niet meteen in Xen 4.0, maar wordt snel als module ingestoken op dat opslagfundament. "Voor het einde van dit jaar", belooft Crosby.

De Xen-cto spiegelt nuttige eigenschappen voor als hoge beschikbaarheid en automatisch rampenherstel. "Want met meerdere virtuele machines op één server verhoog je wel weer wat risico; bij uitval valt er dan meer uit." Daarnaast noemt hij schaalbare LUN's (logical unit numbers), het gebruik van thin provisioning, het maken van snapshots, en het live wijzigen van de omvang van virtuele machines. "Opslag is hiermee echt flexibel te benutten."

Vice-president Glendenning: "Wij maken hiermee gebruik van de enorme capaciteit van Symantec voor het testen en certificeren van opslagapparatuur. Daarmee kunnen we het opslagwerk aan die ander overlaten. Dit is dus een extreem strategische samenwerking." Hij voegt de vage beschuldiging toe dat opslagsystemen van VMware-moeder EMC wel eens lastig voor Xen zouden kunnen zijn qua testen en certificeren.

Cto Crosby licht toe: "Wij geloven heilig in samenwerking met de huidige leiders op diverse ict-deelgebieden. VMware vertelt je in wezen dat je je infrastructuur maar moet aanpassen, om hun beheersoftware te gebruiken", haalt hij uit naar de concurrent. VMware ontkent dit; diens beheerprogrammatuur sluit juist aan op andere pakketten, zoals HP OpenView en Microsoft Operations Manager.

Crosby vervolgt: "Het is een wat rare vergelijking, maar wij zijn geen McDonalds Happy Meal maar slechts een ingrediënt. En virtualisatie is een cruciaal onderdeel, ingrediënt, van het datacenter dus móeten wij inpassen in bestaande datacenter-oplossingen." En de Veritas-opslagsoftware speelt daar een belangrijke rol, vandaar de toenadering door Xen.

Waarschijnlijk blijft de samenwerking met Symantec niet beperkt tot alleen opslagtechnologie. Glendenning en Crosby weigeren nog commentaar, maar erkennen wel dat beveiligingssoftware in virtuele machines, dan werkend als flexibele appliances, een interessante en valide gedachte zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-23T06:01:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.