Sun komt met 8-core Niagara 2-processor

Sun onthult komende week de tweede generatie van zijn multicore Niagara-processor. De nieuwe chip bevat acht rekenkernen die elk acht programma-threads tegelijk afhandelen.

De Niagara is een multicore variant op Suns eigen UltraSparc-processoren. De serverproducent besloot zich enkele jaren terug te concentreren op multicore- en multithread-chips, onder de noemer 'throughput computing'. Het sloot een breed strategisch pact met partner Fujitsu om diens UltraSparc-kloon Sparc64 op te nemen als standaardprocessor in de serverlijnen van beide leveranciers. Sindsdien ontwikkelt Sun geen reguliere single core processoren meer.

De nieuwe multicore-chip, officieel UltraSparc T2 geheten, bevat niet alleen een flink aantal rekenkernen en threads-eenheden, maar is ook voorzien van andere snufjes. Zo heeft de Niagara 2-chip encryptie-mogelijkheden voor de ingebouwde twee ethernet-aansluitingen op 10 Gigabit. De versleuteling van het netwerkverkeer wordt verzorgd door acht encryptie-eenheden, op de processor zelf. Sun claimt een verdubbeling van het prestatieniveau per watt ten opzichte van de Niagara 1.

Ondertussen zijn x86-processorproducenten Intel en AMD volop in een concurrentiestrijd verwikkeld over quadcore-chips. Intel heeft die al enige tijd op de markt, aartsrivaal AMD komt er nu mee. Laatstgenoemde chipmaker benadrukt dat zijn quadcore een echt quadcore-ontwerp is. Intel heeft namelijk twee dualcore-chips aan elkaar gekoppeld om zo - eerder - tot quadcore te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Meer details bij tweakers: http://tweakers.net/nieuws/48722/Sun-komt-met-64-threads-tellende-Niagara-2.html

Met interessante benchmarscores

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-03T11:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.