Intel goed op weg met 32nm-technologie

In november starten de leveringen van de nieuwe processoren in de 45nm productietechnologie, maar op het Intel Developer Forum toonde president en ceo Paul Otellini al een eerste product in de toekomstige 32nm productietechnologie. Volgend jaar komt er met 'Nehalem' tevens een nieuwe processorarchitectuur.

Otellini legt uit dat Intels 45nm process een andere vorm van silicon-productie behelst, waardoor het toenemende probleem van energieverlies via poortlekken effectief opgelost wordt. Ook zou Intel goed op weg zijn met zijn 32 nanometers aangekondigd voor 2009. Otellini beweert dat Intel al een volledig functionerend 32nm-product op een sram-apparaat heeft lopen.

Nehalem is veelbelovend vanwege zijn krachtige configuratievermogen op gebied van core-gebruik, cache, geheugen, threading en I/O. Momenteel is Advanced Micro Device's 'native' multi-core architectuur koploper omdat het zulke configuratie al toelaat voor individuele cores, geheugen en threads.

Tick-tock 

Op dit Intel Developer Forum blaakten Otellini en de zijnen van vertrouwen dat ze de overstap tussen productietechnologieën en processorarchitecturen nu in een voorspelbaar en betrouwbaar proces hebben gegoten met hun 'Tick-Tock'-strategie. Die voorziet een tweejarige introductiecyclus met eerst het invoeren van de productietechnologie en het daaropvolgend jaar de introductie van een nieuwe processorarchitectuur. De 45nm procestechnologie komt er zo dit jaar in de 'Penryn'-processoren, terwijl de 'Nehalem'-processoren in de tweede helft van volgend jaar de nieuwe processorarchitectuur in 45nm zullen belichamen. Nehalem steunt op Intels Core microarchitectuur en zal twee tot acht 'cores' tellen, met tot twee threads per core.

Drie weken na de allereerste exemplaren van Nehalem in silicon demonstreerde Intel een systeem op basis van Nehalem en meldde het dat zowel Windows (XP) als MacOS X op het systeem werden geboot. Begin volgend jaar moeten ook de eerste 45nm 'Silverthorne'-processoren voor mobiele systemen verkrijgbaar zijn.

45nm productie

Intel zal dit jaar twee productie-eenheden voor 45nm draaiende hebben, met nog twee bijkomende eenheden in 2008. Het bedrijf benadrukt dat het een zeer hoog percentage kapitaalinvesteringen uit de 65nm wereld heeft kunnen recupereren, wat samen met de overgenomen expertise en een geïntegreerd ontwikkelings- en productievoorbereidingsproces moet resulteren in een snelle groei van de productie. Intel voorspelt in het derde kwartaal van 2008 al meer processoren in 45nm dan 65nm te produceren.

Intel stelt uitdrukkelijk in zijn 45nm-technologie een voorsprong te hebben op de concurrentie door de ontwikkeling van zijn 'high-k metal gate' transistortechnologie.

32nm tegen 2009

Intel toonde tevens een eerste product in zijn 32nm productietechnologie, die in 2009 op dreef moet komen. Het betrof SRAM chips (Static RAM geheugen) met testelementen om het productieproces te valideren. De 'Tick-Tock'-strategie voorziet in 2009 de 'Westmere' 32nm processoren op basis van de bestaande processorarchitectuur en in 2010 een nieuwe architectuur in de Sandy Bridge processoren.

In de praktijk

Naakte processoren hebben weinig nut in bedrijven en deze IDF zet de schijnwerpers ook op de nieuwe versie van het vPro platform voor professionele systemen, de ontwikkeling van elementen als bijkomende securityvoorzieningen, nieuwe input/output standaarden (zoals de start van de USB 3.0 ontwikkeling), 'solid state' harde schijven en een Fiber Channel over Ethernet (FCoE).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-20T10:26:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.