'Wet van Moore nadert einde'

moore's law

Gordon Moore, bedenker van de theorie dat de capaciteit van processors elke twee jaar verdubbelt, voorziet dat zijn 'wet' binnenkort niet meer standhoudt. Chipfabrikanten zouden over tien tot vijftien jaar aanlopen tegen natuurlijke grenzen.

Elke anderhalf tot twee jaar verdubbelt de capaciteit van computerchips door de voortschrijdende technologie. Deze aanname, in 1965 geformuleerd door Gordon Moore, is decennia waarheid gebleken, maar zal waarschijnlijk binnenkort niet meer opgaan. De 72-jarige Moore, een van de oprichters van chipfabrikant Intel, voorziet steeds grotere natuurkundige beperkingen bij de productie van steeds kleinere processors.

Tegenwoordig bestaan de chips uit niet meer dan enkele atomen en Moore verwacht dat binnen tien tot vijftien jaar de uiterste grenzen zullen zijn bereikt. "We komen steeds dichterbij die grenzen", vertelt hij tijdens een vraaggesprek voor een populaire Amerikaanse weblog. Moore heeft zich er altijd over verbaasd dat de industrie die grenzen toch steeds kon oprekken.

Overigens wordt al sinds jaren gespeculeerd over hoe lang de Wet van Moore nog standhoudt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit toont aan dat Research & Development naar Quantum Computers noodzakelijk is, wil er nog progressie komen in de capaciteit van deze systemen.

Op de URL http://www.dwavesys.com/ is een bedrijf te vinden dat Quantum Computer Systemen verkoopt.

Op de URL's http://www.idquantique.com en http://www.magiqtech.com/ zijn leveranciers van quantum communicatiesystemen te vinden.

Op de URL http://www.toshiba-europe.com/research/crl/qig/quantumkeyserver.html is een research Quantum Communicatie Systeem te vinden.

Deze voorbeelden geven aan dat Quantum Systemen Technisch en Commercieel realiseerbaar zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-20T11:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.