Managed hosting door True

Consumentenbond adviseert consumenten Windows XP

De Consumentenbond adviseert kopers van een nieuwe computer expliciet om het besturingssysteem Windows XP te vragen. Het standaard geleverde besturingssysteem, Windows Vista, vindt de bond geen volwaardige opvolger voor XP.

Eerder deze week liepen onderhandelingen tussen de Consumentenbond en Vista-leverancier Microsoft op niets uit. De bond had het softwarebedrijf gevraagd consumenten die problemen met Windows Vista hebben gratis de eerdere Windows-versie van het besturingssysteem te leveren. Daarop wilde Microsoft volgens de bond niet ingaan. Wel zegde het bedrijf toe consumenten bij te staan bij het oplossen van eventuele problemen met Vista.

De Consumentenbond beoordeelt het aanbod van Microsoft als onvoldoende. De bond vraagt ook computerwinkels consumenten een XP-versie te leveren die zij zelf op hun nieuwe computer kunnen installeren. Microsoft levert XP alleen nog aan zakelijke klanten, niet aan consumenten.

Bij de bond kwamen onlangs in vier weken tijd 4200 klachten binnen van Vista-gebruikers. De meest voorkomende klachten waren traagheid, vastlopen, niet opstarten en netwerkproblemen. Ook bleken veel programma's onder Vista niet te werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Belachelijk , als je een beetje in vista duikt zijn er geen grote problemen
zelfs EXACT 3.70 (ja een dos versie) draait erop! Misschien een cursusje vooraleer commentaar?
En ja op een celeron laptopje van 499 bij de supermarkt draait het inderdaad niet geweldig; daar hebben ze nou computerwinkels voor uitgevonden!
Die kunnen iedere klant goede support en vooral advies geven over Vista en bv de beruchte UAC uitschakelen!

De consumentenbond heeft groot gelijk. De houding van MS maakt weer eens duidelijk hoe zij over consumenten denken, slikken of stikken. Door de macht van MS lopen de pc fabrikanten als tamme duiven achter MS aan en installeren ze Vista nog steeds. Je koopt een nieuwe auto en wat blijkt, hij levert geen 100 pk maar slechts 50 pk, je kunt je airco niet gebruiken omdat de niet ondersteund wordt en je auto rijd 1 op 5 in plaats van de 1 op 10 die je vorige auto wist te realiseren. Op de snelweg kun je niet inhalen omdat de motor roodgloeiend wordt.

Naar aanleiding van publicatie van problemen met Vista, heb ik j.l. zaterdag in 6 winkels in Enschede (o.a. bij Mediamarkt, Dixons, BCC, ITs ) geprobeerd een laptop met daarop Windows XP te kopen. Dit is niet mogelijk. Al het personeel van de winkels geeft aan dat als ik geen Vista wil "dat een geval van jammer is". Als ik Vista eraf haal en er zelf XP op zou zetten dan vervalt volgens hen de garantie. Alleen bij BCC en It's hadden ze nog een Toshiba met XP home (dat was een oud model zeiden ze)
Het is Microsoft dus weer gelukt om ons een B versie te leveren van Vista met alle problemen van dien, waarna we het zelf mogen uitzoeken.
vr gr Nol Schuur.
p.s. voor mij reden om af te zien van de koop van een laptop.

Tja, tal van cheap notebooks gaan met meer dan Vista Home Basic in de verkoop, da's vragen om problemen. Oude usb-legacy zonder nieuwe drivers is ook onmogelijk. Als mensen dat beseffen voor ze een nieuwe pc kopen, is er weinig aan de hand. Koop dan ergens een pc zonder os en zorg zelf voor een XP of passende Vista; vaak nog goedkoper ook.

Dat de Consumentenbond hiertoe oproept is triest in mijn ogen. Tal van nieuwe games die DirectX10 goed gebruiken en een beetje nieuwe cpu met een 8800GTS/X-videokaart halen het onderste uit de kan. Denk aan de Crysis-hype.

Overstappen op Vista: doe gerust, maar bewust.

@ronald
als ik een nieuwe BMW koop en ik wil mijn wielen van mijn eend er onder zetten gaat dat ook niet werken. Wel appels met appels vergelijken. Als ik een webcam van Sweex van 6 jaar geleden heb hoef ik niet te verwachten dat deze zal werken. Het zou anders zijn dat ik Vista koop en ik kan ineens geen foto's meer bekijken omdat dit niet compatibel is.
@AA schuur
Nee je garantie vervalt niet als je een anders OS erop zet. Wel is het zo dat als je de machine inlevert voor support ze er gewoon weer Vista op kunnen zetten.

Maar ik vind wel dat XP er nog wel even een paar maanden naast had mogen blijven. Het was veel te snel alleen nog maar Vista. Dat was in de tijd dat XP kwam toch wel even anders.

Koop gerust een Apple. Dan ben je van die MS zooi af. Er zijn overigens weldegelijk moderne laptops te koop die ook prima XP kunnen draaien. En er zijn ook losse (oem) versies van XP in de handel; als je een beetje slim inkoopt, kun de Vista-ellende op die manier omzeilen. En dat de garantie vervalt? Lijkt me nogal een broodje aap.

Ik heb een paar weken geleden die enquete van de consumentenbond eens nagelopen. En de meeste vragen gingen over problemen die te maken hebben met een 3e partij:
- Printer's en andere hardware die niet werken
- Internet providers die niet mee willen werken
en als je goed naar de systeem specificaties kijkt dan zie je inderdaad dat er voor Aero meer geheugen nodig is. Het enige min puntje wat ik tot nu toe heb gevonden (zit al sinds Beta2 met vista te werken) is dat her UAC niet beter aan te passen is. Het zou mooier zijn geweest als je per applicatie deze vast zou kunnen zetten. Tevens is het zo dat Microsoft nog steeds OEM licenties verkoopt en dat de OEM partners deze nog steeds mogen installeren. Dus toch maar eens contact opnemen met Acer, HP e.d. I.p.v bij de reseller te klagen.

Met vriendelijke groetm
Marcel

P.s. Ik ben niet echt een MS fan, aangezien ik ook Linux gebruik.

XP is nu zeker stabieler en beter ondersteund dan Vista. Helaas (begrijpelijk?) wordt er nu door MS gepushed voor Vista. Aan dit OS kan zeker het een en ander verbeterd worden, maar het is al jaren het beleid van MS om een RC-versie te leveren en in de loop van de jaren tot een betere versie te laten groeien. Nu zijn niet alle problemen alleen aan MS te wijten, hardware fabrikanten zijn ook in gebreke door geen of slechte drivers voor Vista mee te leveren. Al kan dit weer komen door de certificeringsprocedure van MS.
De opmerking van de zogenaamde experts bij de 'computer'-winkels die beweren dat de garantie vervalt omdat je er een andere OS opzet weten niet waar ze het over hebben. De garantie is op de hardware en verder eventuele ondersteuning voor de software (OEM). Dat laatste zou dus kunnen vervallen, wat overigens niet echt klantvriendelijk is. Je mag zelf ook componenten toevoegen (kaarten, geheugen, enz.) zonder dat de garantie op de rest vervalt.
Andre gaat lekker verder op z?n GNU/Linux bak?.

Of toch maar over naar Linux? Vroeger was er namelijk vanuit de Windows kant altijd commentaar dat er niet op tijd drivers waren, dat argument vervalt nu. En ja, dat draait ook goed op een Celeron laptopje van 499, en zelfs op nog mindere systemen. Je moet je uiteraard er wel een beetje in verdiepen en een cursusje volgen, maar dat is voor Linux niets nieuws. Voor Windows dus nu ineens wel, weer een argument minder dus.

De heer Schuur is vast niet de enige die nul op rekest kreeg. De brancheorganisatie van computerwinkels NLCW claimt weinig tot niets te merken van problemen die consumenten zouden hebben met het besturingssysteem Vista. Dat laat al zien hoe weinig toegankelijk ze zijn voor problemen van de klant. De gemiddelde kleine PC-boer die probeert te concurreren met de supermarkten en warenhuizen, heeft dan ook niet veel extra's te bieden. De eigenaren van de computerwinkels gaan er vanuit dat de individuele klanten het toch niet tot een rechtszaak laten komen. Ze leveren vaak maar 1 jaar hardware garantie en doen niet aan garanties met betrekking tot de geleverde software, ook al zijn ze wettelijk tot meer verplicht. Dan heb je aan sommige supermarkten gek genoeg veel meer. Grote bedrijven pikken zoiets nooit van hun leveranciers. Deze leveranciers hebben met onderhandelde inkoopvoorwaarden te maken. En meneer Nelissen vertel eens; hebben uw klanten altijd Vista nodig (wat is voor hun dan de toegevoegde waarde), of mogen ze bij u toch wel voor XP of iets anders kiezen?

Vista werkt perfect wanneer je de juiste resources gebruikt.

De meeste klachten omtrent Vista hebben betrekking op "drivers" die ontbreken of hardware dat niet compatibel is.

Kijk dus goed of de hardware (wireless netwerkkaarten, videokaarten, printers, etc) die je aanschaft Vista compatibel is en als zodanig door de leverancier wordt bestempeld.

Vista is perfect wanneer je informatie op je Vista Personal Computing systeem Open Source wilt laten worden.

De meeste live CD's Linux zijn geheel compatibel met het NTFS-filesystem. Ze zijn dus zeer geschikt om binnen pakweg 20 seconden je systeem te laten hacken (ja Vista approved hardware is snel). En met een goede internetverbinding kunnen jouw gegevens desgewenst snel naar Websites aan de andere kant van de wereld worden verzonden. Dan is jouw eigen informatie overal bereikbaar. Ook Information at Your Fingertips.

Kijk dus goed na of je niet per ongeluk een obscure Wireless netwerkkaart gebruikt, want dan gaat dat versturen niet zo gemakkelijk. Die stomme Hardware fabrikanten maken vaak geen Linux drivers en Wine is ook niet alles.

Klinkt flauw, maar het is helaas nog steeds de trieste waarheid. Dus wat willen we daar aan gaan doen nu Microsoft met hun beveiliging vooral bezig is te onderzoeken wat wij op "hun" PC's installeren?

"Windows Vista veroorzaakt momenteel de meeste computerproblemen bij consumenten. Dat blijkt uit cijfers van DigiProfs (www.DigiProfs.nl), het landelijke netwerk van computersupport bedrijven met het keurmerk Computerhulp Ok. Afgelopen maand had maar liefst 27 procent van alle aanvragen voor computerhulp-aan-huis betrekking op problemen met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Hiermee staat Windows Vista bovenaan de lijst van computerproblemen. BOCOH roept Microsoft op om een oplossing te bieden in de vorm van een gratis downgrade naar Windows XP."

Zie de website van Brancheorganisatie Computerhulp http://www.bocoh.nl/html/index.html?id=18.

Zo mooi verhaal.. Ik had een Diamond RIO MP3 speler gekocht, toen het nog een vrij nieuw soort product was. (De mpman uit Taiwan was de eerste echte draagbare mp3 speler) Destijds moest ik deze mp3 speler benaderen met Windows 95. Dit werkte prima. Toen kwam het 98/2000 tijdperk er vlak na en werkte de driver niet meer. Ik kon de Mp3 speler alleen nog uit Linux benaderen. (want die software is wel backwards compatible in te zetten)

Dus ik vind het argument dat het aan de hardware leveranciers ligt.. die geen goeie drivers maken altijd zo grappig. Als diezelfde fabrikanten eens op zouden houden met het maken van Windows drivers, maar voor andere besturingssystemen. Dan zouden we kunnen zien dat die fabrikanten zelden programmeerfouten maken.

Ik wil een laptop kopen maar wil geen Vista maar met Windows XP. In welke winkel kan dat nog.

groot gelijk, ik heb precies dezelfde problemen: vaak vastlopen, traag, programma's die het gewoon niet doen enz
Ik heb ook weer xp op de pc. Alle winkels moeten gewoon xp aanraden en vista aan de kant zetten totdat de problemen opgelost zijn.

Prima, maar het volgende doet zich voor. Probeer Vista er af te halen en dan XP er op te installeren. Datlukt van geen kant. Wie kan mij helpen om dit voor elkaar te krijgen?

@ Ike, dat ligt aan je pc/notebook. Er zijn nieuwere chipsets waar geen XP-drivers (wel Vista-drivers) voor verkrijgbaar zijn.
Acer heeft bijvoorbeeld voor de notebooks die het kunnen alle XP-drivers op de ftp-server staan. Voor de nieuwere series dus niet meer.
HP/Toshiba is ook wel te vinden, alleen moet er wat beter gezocht worden.
Sony zou ik met een downgrade niet aan beginnen.
Andere merken heb ik geen ervaring mee.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.