Seagate schikt rechtszaak over gigabyte

Seagate gaat een rechtszaak schikken over de definitie van een 'gigabyte'. Klanten krijgen óf geld terug, óf een gratis backup-en-recovery-pakket. Seagate werd in 2005 aangeklaagd door twee Amerikanen die het bedrijf betichtten van bedrog.

Seagate maakt voor de aanduiding van de capaciteit van een harde schijf gebruik van de decimale definitie van een gigabyte. Volgens deze definitie is 1 GB gelijk aan 1.000.000.000 bytes. Computers maken geen gebruik van de decimale definitie, maar van de binaire definitie. Volgens deze definitie zou 1 GB dus gelijk moeten staan aan 1.073.741.824 bytes.

Het verschil tussen beide definities bedraagt 7 procent, wat voor een aantal mensen genoeg reden is om het bedrijf tot een rechtszaak te dwingen. Seagate wil nu met een schikking van de rechtszaak afkomen; alle consumenten die tussen 22 maart 2001 en 31 december 2006 een harde schijf van dit merk gekocht hebben, kunnen een claim indienen. Een aankoopbewijs is een vereiste, zeker bij de cash-back-regeling. Ook moet de harde schijf los zijn aangeschaft en niet al voorgeïnstalleerd zijn geweest in een computer of notebook. Of Seagate ook buiten Amerika nu met een geld-terug-regeling gaat komen is niet bekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-05T11:25:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.