Imation klaagt bij EC over thuiskopieregeling

Imation Europe heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de Nederlandse thuiskopieregeling. De onderneming kwalificeert de regeling als 'strijdig' met het vrije verkeer van goederen, een van de hoekstenen van het EG-verdrag.

"Consumenten en bedrijven betalen voor beschrijfbare CD's en DVD's veel meer dan nodig is, als gevolg van een Nederlandse heffingsregeling die onduidelijk, onrechtvaardig en oncontroleerbaar is", stelt Brian Plummer, Vice President EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) van Imation. "Het EG-verdrag geeft consumenten en bedrijven het recht zonder enige restricties producten te kopen in de interne markt. De Nederlandse overheid ontzegt de Nederlandse kopers dit recht door een onrechtvaardige heffingsregeling toe te passen op grensoverschrijdende handel in beschrijfbare CD's en DVD's."

Imation eist dat de Nederlandse regering de randvoorwaarden en criteria, volgend uit de Europese Auteursrechtrichtlijn, naar behoren implementeert in de Nederlandse thuiskopieregeling, dan wel directe financiële aansprakelijkheid aanvaardt voor de beweerde schade die rechthebbenden lijden als gevolg van thuiskopiëren. Imation is van mening dat de schade veroorzaakt door thuiskopiëren (voor zover aanwezig), niet op deze manier mag worden afgewenteld op consumenten of de ict-industrie.

Imation dringt er bij de Commissie op aan de Nederlandse regering te dwingen tot behoorlijke implementatie van de bepalingen van de Auteursrechtrichtlijn en het EG-verdrag. Plummer benadrukt dat Nederlandse consumenten en bedrijven bij correcte naleving van deze bepalingen bevrijd zouden zijn van de buitensporige heffingen die momenteel betaald moeten worden. "Voor een blanco DVD-R bedraagt de heffing in Nederland meer dan 50 procent van de consumentenprijs", aldus Plummer.

In 2006 werd in Nederland circa twintig miljoen euro aan thuiskopieheffing geïncasseerd. Volgens Imation blijkt uit een op 26 januari 2007 gepubliceerd rapport van het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteursrecht (CvTA) dat een groot deel van de geïncasseerde thuiskopieheffing, circa 57 miljoen Euro, niet is verdeeld onder de auteursrechthebbenden.

"De excessief hoge Nederlandse heffingen op beschrijfbare CD's en DVD's hebben een bloeiende zwarte markt doen ontstaan die ernstige schade berokkent aan Nederlandse wederverkopers die eerlijk zaken willen doen. " aldus Plummer. De Nederlandse brancheorganisatie voor de blanco informatiedragers industrie (STOBI) schat dat meer dan 40 procent van de in Nederlandse consumptie van CD's en DVD's verkocht is zonder Nederlandse heffing.

"Het is niet alleen een Nederlands probleem; ook veel andere lidstaten lichten de hand met de verplichtingen, voortvloeiend uit de Europese Auteursrechtrichtlijn", legt Plummer uit. "Imation richt zich in dit geval op Nederland, omdat de Nederlandse regering blijk heeft gegeven open te staan voor herziening van de heffingsregeling en de Commissie daartoe herhaaldelijk om advies heeft gevraagd. Wij zien de klacht dan ook als onderdeel van een proces waarbij Nederland uiteindelijk een voorbeeldfunctie voor de andere Europese Lidstaten zal vervullen."

De Nederlandse thuiskopieheffing is gebaseerd op de Nederlandse Auteurswet en heeft tot doel auteursrechthebbenden te compenseren voor schade veroorzaakt door het voor privédoeleinden kopiëren van hun werk door Nederlandse consumenten. De thuiskopieheffing wordt geheven bij producenten, importeurs en wederverkopers van onbeschreven gegevensdragers, zoals CD's en DVD's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik koop daarom al mijn CD/DVD's in Duitsland of Luxemburg.
Daar bestaat geen heffing

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-05T11:39:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.