Intel lanceert eerste processor op 45 nanometer

De vooruitgang van processoren, in snelheid en prestatieniveau, is voor een groot deel afhankelijk van de nanometer-schaal waarop ze worden geproduceerd. Intel zet nu de eerste stap in 45 nanometer.

Intel lanceert zijn langverwachte Penryn-processoren, in zestien varianten. Die chips zijn geproduceerd op een schaal van 45 nanometer. Intels huidige processoren hebben transistorlijnen van 65 nanometer. Deze verkleining maakt een hoger prestatieniveau mogelijk, afgezet tegen een lager energieverbruik.

De producent schat dat software op dit soort chips zo'n 15 procent sneller draaien. Marketingtopman Sean Maloney plugt de nieuwe chips als verbetering voor video op het web. "De grootste impact heeft de chip voor high-definition video. Dit zal zeer verslavend zijn." Vooralsnog is video op het web, zoals bij het populaire YouTube, nou niet bepaald high-definition. Maloney verwacht dat dit nu gaat veranderen.

Naast de nanometer-verkleining maakt Intel nog een andere, belangrijke stap; het gebruikt hafnium in de Penryn-chips. Dat materiaal heeft betere eigenschappen voor energiebehoud dan het tot op heden traditionele silicium, dat bij dergelijke afmetingen maten stroom 'lekt'. Dit zorgt voor én een hoger energieverbruik én meer hitte-afgifte én storingen tussen de transistoren op de chip.

Qua ontwerp zijn de Penryn-processoren niet drastisch anders. Intel heeft een tijd terug al zijn strategie uiteengezet van verkleining, afgewisseld met een nieuw basisontwerp. Die twee stappen komen om de twee jaar. Concurrent AMD is eerder dit jaar volledig overgestapt naar 65 nanometer en zegt komend jaar te beginnen aan de overgang naar 45 nanometer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-12T10:43:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.