Groningse supercomputer Nederlands snelste

Op de lijst van de 500 snelste supercomputers ter wereld staat Stella van Universiteit Groningen op de 37e plek. De machine is daarmee nog steeds de snelste die in Nederland staat. De lijst wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar aangevoerd door de Blue Gene/L computer van IBM.

Zes Nederlandse supercomputers staan genoteerd op de wereldwijde lijst met de vijfhonderd snelste supercomputers. Hoogstgenoteerd is Stella, die onderdeel is van Universiteit Groningen. Deze IBM Blue Gene-machine staat op de 37e plek. Sinds de ingebruikname van Stella in 2005 zakte de machine van de 6e naar de 37ste plaats. Huijgens, de supercomputer van SARA die eerder dit jaar in gebruik werd genomen, staat op plaats 120 en is daarmee de op-een-na snelste computer in Nederland.

De lijst Top 500 Super Computer Sites verschijnt tweemaal per jaar. Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt hij aangevoerd door de Blue Gene/L computer van IBM, waarvan de Groningse Stella er een is. De snelste computer staat in Californië en is ruim drie keer zo snel als de overige machines. In de Top 10 staan behalve enkele Amerikaanse machines nog computers in Duitsland, Zweden en India. De lijst werd afgelopen maandag voor de dertigste keer gepresenteerd, ditmaal tijdens de Super Computer 07 Cluster Challenge in Reno, Nevada.

De onderlinge afstand tussen de verschillende Nederlandse supercomputers kan voor een groot deel worden verklaard door het aantal gebruikte processoren. Zo heeft Stella 12.288 processoren en een theoretische piekperformance van 34406,4 GFlops, ofwel ruim 34 biljoen berekeningen per seconde. Huijgens heeft 'slechts' 1920 processoren en een piekperformance van 14592 GFlops.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-13T11:24:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.