RFID Platform 'geen voorstander' chippen van mensen

rfid chip implantaat

In reactie op een rapport van een Amerikaanse consumentenorganisatie over het vermeende risico op kanker als gevolg van het implanteren van rfid-chips, zegt de voorzitter van het Nederlandse RFID-platform 'geen voorstander' te zijn van het chippen van mensen. Bart Schermer: "Er zijn allerhande toepassingen van RFID technologie waarmee je exact dezelfde doelen kan bereiken, zonder dat hiervoor iets geïnjecteerd hoeft te worden."

Bart Schermer, voorzitter van RFID Platform Nederland, in reactie op een rapport van een Amerikaanse consumentenorganisatie over het vermeende risico op kanker als gevolg van ontstekingen die kunnen ontstaan na het implanteren van rfid-chips: "Wij hebben het rapport van Caspian gezien. Het betreft een overzicht van de literatuur op dit gebied. Achtergrond is dat de injectie van een lichaamsvreemd object in muizen tot carcinomen leidt. Er is overigens nog niet aangetoond dat dit ook voor bijvoorbeeld honden, katten en paarden geldt. Deze dieren worden al jaren gechipped en tot op heden zijn hier nog geen (statistisch relevante) meldingen over verschenen. Bij mensen is de situatie al helemaal onbekend, omdat er slechts enkele honderden mensen wereldwijd gechipped zijn."

De CEO van Verichip, dat rfid-implantaten maakt voor medische toepassingen bij mensen, weersprak in een interview in Time dat rfid-implantaten gevaarlijk zijn. Schermer: "Het is heel moeilijk een zinnig oordeel te vellen over wie er gelijk heeft in deze. Feit is in ieder geval dat zowel Verichip als Caspian een heel duidelijk belang (hetzij commercieel hetzij ideëel) hebben voor hun eigen, gekleurde interpretatie van dergelijke studies. Ik zou geen definitieve uitspraken willen doen voordat er onafhankelijk wetenschappelijk bewijs is."

Schermer wijst erop dat de toepassing van de Verichip in Nederland beperkt blijft tot de Baja Beach Club: "Daar hebben mensen zich op vrijwillige basis laten injecteren met een verichip. Verder zijn er geen bedrijfsmatige toepassingen. De lijn die wij volgen als RFID Platform is dat wij erg terughoudend zijn als het om de Verichip gaat. Er kleven in onze ogen teveel technische, ethische en wellicht medische bezwaren aan de Verichip om het aan te bevelen als oplossing.Wanneer het injecteren op volledig vrijwillige basis gaat en men zich willen laten chippen om 'hip' of innovatief te zijn, dan hebben wij geen directe bezwaren. Echter, voor alle andere toepassingen bij mensen, zijn wij niet direct voorstander. Er zijn allerhande toepassingen van RFID technologie waarmee je exact dezelfde doelen kan bereiken als de Verichip, zonder dat hiervoor iets geïnjecteerd hoeft te worden (denk aan een rfid kaart, armband,halsketting of telefoon). Dergelijke toepassingen hebben onze voorkeur boven de Verichip."

Een woordvoerder van het RIVM: "Het RIVM heeft geen onderzoek gedaan naar eventuele risico's van geïmplanteerde rfid-chips bij mensen. We hebben ook geen verzoek ontvangen van een van onze opdrachtgevers om dit te gaan doen. Vanuit onderzoek van het RIVM naar permanente rimpelvullers, waar soms gebruikt wordt gemaakt van vergelijkbare materialen, weten we dat gebruik in principe nooit zonder enig risico is. De meest voorkomende, maar overigens nog zeldzame bijwerking is overmatige bindweefselvorming rondom het implantaat. Relatief onschuldig, maar in het aangezicht natuurlijk ongewenst. Meer ernstige complicaties zijn altijd het gevolg geweest van ondeskundig handelen, zowel bij behandeling van het materiaal als tijdens de plaatsing. Vanuit de diergeneeskundige praktijk is ook meer bekend over het chippen. Ook hier geldt; indien het op een goede manier gebeurt en er steriel materiaal wordt gebruikt, er nooit ontstekingsreacties voorkomen. De chip zelf is inert materiaal."

Een woordvoerder van de Gezondheidsraad: "De Gezondheidsraad heeft alleen in het algemeen literatuuronderzoek gedaan naar effecten die het type straling waar rfid's mee werken op de gezondheid zou kunnen hebben, en niet naar eventuele toxicologische effecten van geïmplanteerde rfid-chips. Wij hebben vanuit de regering geen verzoek liggen om te onderzoeken of geïmplanteerde rfid-chips gezondheidseffecten hebben."

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het onderzoeksinstituut van de overheid op het gebied van volksgezondheid en milieu. Het RIVM voert met name onderzoek uit voor de ministeries van VWS, VROM en LNV, inspecties en internationale organisaties zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties.

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat als taak heeft ministers en parlement te adviseren op het gebied van de volksgezondheid. Ministers vragen de Gezondheidsraad om advies waarmee beleidsbeslissingen onderbouwd kunnen worden. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad een signalerende functie: hij kan ook ongevraagd advies uitbrengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gewoon volhouden dat het veilig is.

En als je wordt geconfronteerd met onderzoek dat uitwijst dat het wel onveilig is, dan zeg je gewoon dat je nooit gevraagd bent onderzoek te doen en dat het waarschijnlijk ondeskundig is toegepast.

Doet mij denken aan UMTS e.d.

Nu er nog geen duidelijkheid is over het wel of niet schadelijk zijn van deze technologie, lijkt het mij een mooi moment voor de overheid om bij wet te regelen dat het "chippen" van mensen verboden moet worden, danwel dat het nooit verplicht kan worden.

Er zijn namelijk te veel nadelen, waarvan privacy-schending een hele belangrijke is, maar ook dat bijvoorbeeld een paspoort onder dwang kan worden afgegeven, maar een chip in het lichaam niet. Tevens wil je niet een operatie moeten ondergaan in geval van een defect, of wanneer zo'n chip "aan de wandel" gaat in het lichaam.

Helemaal eens met Gijs Noorlander; het is bezopen dat men discussieert over medische gevaren terwijl hier privacy even wat belangrijker is lijkt me. Sterker nog: bepaalde chips kunnen (in de toekomst?) bepaalde hormoonafgifte sturen. Zodat men (en wie is "men"?) niet alleen weet waar u bent, wie u bent, maar u ook nog kan aansturen. Een biometrisch paspoort is 1, maar dit is George Orwell 1984 at large... Tijd om wakker te worden lijkt me zo...

Dat er �berhaupt discussie is! Je wilt mensen toch helemaal niet chippen. Dat zouden de Adolfjes onder ons prachtig vinden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-21T15:40:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.