Sun stopt datacenter in Japanse kolenmijn

Dit artikel delen:

Sun laat dertig zogenaamde Blackbox-containers in een kolenmijn in Japan zakken om een ondergronds datacenter te bouwen dat de helft minder energie kost dan een rekencentrum op het aardoppervlak.

Samen met een aantal Japanse partners heeft Sun Microsystems het plan gevat een datacenter te vestigen in een oude steenkolenmijn op het Japanse eiland Honshu.

De Blackbox-containers van Sun bevatten een compleet serverpark inclusief intern netwerk, stroomdistributie en koeling. In de kolenmijn, die is gesitueerd op het Japanse eiland Honshu, zorgt het grondwater voor een constante temperatuur van vijftien graden Celsius, zodat buiten de containers geen extra koeling vereist is.

Besparen

Sun werkt voor het project samen met elf andere bedrijven en de groep verwacht jaarlijks 9 miljoen dollar te besparen aan elektriciteitskosten als het datacenter dertigduizend cores bevat. In eerste instantie zal het serverpark uit tienduizend cores bestaan, verdeeld over dertig containers.

De behuizingen worden op een diepte van honderd meter geplaatst, waardoor het datacenter niet alleen minder energie verbruikt, maar ook bestand is tegen inbraak, aanslagen en aardbevingen, schrijft de Amerikaanse site Techworld. De kosten voor het project zijn geraamd op 405 miljoen dollar. Het rekencentrum moet in april 2010 gereed zijn voor gebruik.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb geleerd dat wit koeler is dan zwart. Dus die container kan best
groener ! Ook snap ik niet waarom het 100 meter onder de grond
aardbevingbestendiger is dan op de grond. Eventuele kabels en
reddingsdiensten zullen toch van boven moeten komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-23T10:39:00.000Z Redactie tweakers.net
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.