Intel opent grootste 45nm-fabriek ter wereld

Intel opent begin volgend jaar in Israël de grootste 45 nanometer chipfabriek ter wereld. 'Fab 28', waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd, is ook de eerste 45 nanometer-fabriek in de EMEA-regio (Europe Middle East and Africa).

Intel legt in Israël de laatste hand aan de grootste 45 nanometer-chipfabriek ter wereld. De fabriek die binnen Intel ‘Fab 28' wordt genoemd, staat in de Israëlische plaats Qiryat Gat. Het gaat om een totaalinvestering van 3,5 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard euro), waarvan een miljard dollar aan de bouw. Het overige geld investeert Intel in apparatuur om de chips te maken. De fabriek zorgt voor tweeduizend arbeidplaatsen. Het productiegedeelte van de fabriek, de ‘clean room', heeft een totaaloppervlak van 18.600 vierkante meter.

Capaciteit

Intel wil uit concurrentieoverwegingen geen details prijsgeven over de productiecapaciteit. Naar verluidt, zal de fabriek in juni 2009, als de productie van 45 nanometer-chips op volle toeren draait, wekelijks 7500 300-millimeter wafers produceren. Dat staat in een artikel op de Amerikaanse ict-nieuwssite Softpedia. Intel wil niet op dat getal reageren.

Toename

Intel voorziet een enorme vraag naar processoren die zijn geproduceerd op de 45 nanometer-technologie. Het bedrijf verwacht, naast toenemend gebruik in computers, een grote toename van de chips in elektronische apparatuur zoals mobiele telefoons en navigatiesystemen. Intel toonde in Qiryat Gat een dual-core processor voor mobiele telefoons.

Naast de fabriek in Israël, produceert Intel de 45 nm-processoren sinds eind dit jaar op grote schaal vanuit Chandler, Arizona. De ‘clean room' van die fabriek heeft een oppervlakte van 15.900 vierkante meter.

Penryn

Bij de introductie van de 45 nm-technologie, begin dit jaar, liet Intel doorschemeren dat er vijftien producten op de planning staan waarin de 45 nm-processor wordt toegepast. Het gaat vooral om de tweede generatie quad-cores. Het eerste eindproduct is de Penryn-processor, gebaseerd op de Core 2 Duo uitvoering voor laptops.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-05T11:31:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.