AMD biecht details op over bug in quadcore-chips

AMD heeft Intels quadcore-processoren lange tijd bekritiseerd als slechts twee gekoppelde dualcore-chips. De chipproducent kampt echter met een fout in zijn quadcore-ontwerp, waarover het nu meer details brengt.

AMD komt nu met meer details over de fout in zijn quadcore-processoren. Die bug kan in extreme gevallen de chip laten vastlopen. Dit raakt zowel de nieuwe Phenom-chips voor desktopcomputers als de reeds gelanceerde Barcelona-processoren voor servers. De leveringen aan klanten zijn dan ook op een zeer laag pitje gezet.

De leverancier verklaart dat het quadcore-ontwerp behoorlijk complex is en dat fouten dus niet uitzonderlijk zijn. Processoren hebben over het algemeen wel vaker fouten, met als meest bekende die in de Pentium 1.

Prestatieverlies

De chipproducent heeft de fout allang erkent en werkt aan een nieuwe versie (stepping) van zijn chips die het probleem oplost. Die nieuwe processoren komen in het eerste kwartaal van 2008 op de markt. Klanten die quadcore-chips voor die tijd willen, krijgen die pas na uitgebreide tests of de fout hun opstelling raakt.

In de tussentijd biedt AMD huidige gebruikers een oplossing via moederbordfabrikanten. Die komen met een bios-update om de bug te omzeilen. Die tussenoplossing (workaround) kan echter wel het prestatieniveau van de quadcore-chips omlaag trekken. Berichten doen de ronde over een prestatiedaling van wel 10 procent.

De fout in de Translation Lookaside Buffer (TLB) heeft er al voor gezorgd dat AMD's uitrol van de Barcelona-processoren wat vertraging opliep. De chipproducent zegt nog wel geplande aantallen te halen voor het lopende kwartaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-12T08:09:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.