Gratis e-mail doorzoeken met tool van IBM

Dit artikel delen:

Één van de voorspellingen voor 2008 is de komst van zware informatie-overload. Doordat er steeds meer informatie is, is er steeds meer afleiding. Bovendien kost het zoeken van de juiste informatie veel tijd. IBM biedt een gratis mail-zoektool.

IBM heeft gratis zoeksoftware uitgebreid voor e-mailsystemen. Het product, OmniFind Personal Email Search (IOPES), is voor eindgebruikers en is gebaseerd op semantische zoektechnologie. Dat wil zeggen dat het niet alleen zoekt op letterlijk de ingevoerde zoektermen, maar ook op mogelijk gerelateerde termen, op basis van de inhoud (semantiek) van e-mails.

IOPES is ontwikkeld door IBM's softwarelab Alphaworks en daar gratis te downloaden. De software werkt zowel voor IBM's eigen mailprogramma Notes als het marktdominante Outlook van Microsoft. Eindgebruikers kunnen zoekcriteria en -tochten definiëren, opslaan en delen met anderen.

Google en Microsoft bieden elk ook al zoekmiddelen voor op de desktop. Hun software neemt ook e-mail mee in de indexering. IBM stelt dat het niet de concurrentie aangaat, maar benadrukt met zijn software wel de menselijke kant van zoeken. Veel mensen gebruiken immers hun e-mail voor contact- en gegevensbeheer. Zo zocht IBM-ontwikkelaar Shiv Vaiyanathan, mede-verantwoordelijk voor IOPES, anderhalf jaar geleden een telefoonnummer in zijn e-mail, maar vond niks op de naam van de afzender en 'telefoon'. Dat laatste zoekwoord stond namelijk niet (letterlijk) in de bewuste e-mail.

IBM heeft IOPES gebaseerd op het open source-raamwerk UIMA (Unstructured Information Management Architecture). De zoektool is binnen IBM al enige tijd uitgebreid getest, maar nu net pas officieel geopenbaard. Overigens is de software geen kant en klaar commercieel product, maar een labproject wat de ict-leverancier snel op de markt wil hebben. Een commerciële variant, die dan bijvoorbeeld intranetten doorzoekt, wordt nu nog ontwikkeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Flauw dat je een IMB-registratie MOET hebben. Kun je net zo goed die vermelding weglaten, lijkt me.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-27T14:33:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.