Intel stapt uit OLPC-project

Intel stapt uit het One Laptop Per Child-project. Intel en bedenker van de OLPC-laptop Negroponte kunnen het niet eens worden over de voorwaarden waarop Intel meedoet aan het project.

Intel doet niet langer meer mee aan het One Laptop Per Child-project. Negroponte wil dat Intel stopt met de verkoop van zijn concurrerende Classmate PC, omdat de hardwareleverancier ook meedoet in het OLPC-project. Intel weigert dit.

Intel deed sinds zes maanden mee aan het project. De samenwerking startte al niet geheel vlekkeloos, omdat OLPC en Intel al een tijd kibbelden over de deelname van Intel aan het project. Negroponte wilde dat Intel stopte met de verkoop van zijn Classmate PC. Hij beschuldigt Intel ervan de Classmate PC onder de prijs te verkopen, waardoor de OLPC niet meer gekocht werd.

Stoppen met Classmate PC

"We zeggen al lange tijd dat we niet in één oplossing geloven als het gaat om laptops voor kinderen in derde wereldlanden", aldus een woordvoerder van Intel op de website Cnet. Negroponte zou Intel gevraagd hebben om zijn Classmate PC niet langer meer te verkopen als het deel wilde uitmaken van het OLPC-project. Volgens een woordvoerder van Intel heeft OLPC Intel zelfs gevraagd niet meer te werken met bedrijven die laptops maken voor een lage prijs, zoals fabrikanten als Asus en Eee PC. De OLPC-laptop maakt nu gebruik van AMD-chips.

Gisteren werd ook bekend dat een Nigeriaans toetsenbordbedrijf OLPC heeft aangeklaagd, omdat de laptop inbreuk zou maken op patenten. Het gaat om een patent op een techniek om op een toetsenbord gemakkelijk in meerdere talen of dialecten met afwijkende accenten berichten te typen. Het bedrijf Lancor ceist twintig miljoen dollar van OLPC.

Opera-cto Hakon Wium Lie demonstreert OLPC-laptop

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De OLPC-laptop maakt nu gebruik van AMD-chips."
-
AMD, gefeliciteerd! Deze strijd hebben jullie gewonnen!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-04T09:46:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.