Bedrijf bouwt containerschepen om tot datacenters

Dit artikel delen:

Een Californisch bedrijf gaat datacenters op schepen neerzetten. International Data Security (IDS) wil in totaal vijftig afgedankte containerschepen ombouwen.

Volgens IDS zijn de voordelen van een containerschip als datacenter vooral de verplaatsbaarheid en de eenvoudige uitbreidingsmogelijkheden. In plaats van onroerend goed is nu de beschikbaarheid van schepen of ruimte in een haven de beperkende factoren. Op de containerschepen kunnen benedendeks grote datacenters worden ingericht, terwijl op het dek losse datacenter-containers geplaatst kunnen worden, zoals Project Blackbox van Sun Microsystems of de ICE Cube van Rackable.

Het plaatsen van datacenters op vreemde locaties wordt steeds normaler. Eerder werden er al datacenters geplaatst in verlaten raketsilo's, japanse grotten of een kunstmatig eiland.

Het eerste datacenterschip zal begin april aanmeren in de haven van San Fransisco.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat je datacenters mobiel wilt kunnen houden, kan ik mij nog iets bij voorstellen, maar in het kader van energie-zuinig en CO2 uitstoot lijkt me dat nu niet gelijk een goede ontwikkeling.
De energie aan boord opwekken is niet echt een heel erg efficiente oplossing en ook hebben de meeste havens niet echt een snelle netwerkverbinding liggen waar je zo'n datacenter op aansluit. Uiteindelijk zal je namelijk toch wat moeten doen met de data.
Blijft als enige voordelen over dat je vrij veel voordelig vloer-oppervlak hebt (lage grondprijs) en wat vrijer bent mbt wetgeving op open wateren en ook op plekken kunt gaan rekenen waar je normaal erg veel kwijt bent aan data-transport (zuidpool, booreiland, rampgebied). Maar ik vraag me af of je daar zo enorm veel ruimte voor nodig hebt.

Energie aan boord opwekken zal ook niet gebeuren. Wanneer een schip langere tijd voor de wal gaat wordt er overgeschakeld op stroom van de wal. Energie opwekken aan boord is niet zo zeer vervuilend maar wel duur.
Wat netwerkfaciliteiten betreft: in verassend veel havens ligt glasvezel. Doortrekken naar de kade is niet de grootste investering. De suggestie van op zee opereren in verband met wetgeving zal niet zo snel gebeuren, denk ik: satelietverbindingen zijn erg duur.
Al met al vind ik het een uitstekend plan. Veel ruimte en veel flexibiliteit en modulariteit. Bovendien ligt zo'n ding niemand in de weg.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-11T11:18:00.000Z Elmer Smaling
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.