Oracle koopt concurrent, niet technologie

Oracle BEA

De Computable-experts vinden de overname van BEA voor Oracle een logische stap. De experts maken zich wel zorgen over wat Oracle met de BEA-technologie gaat doen. Oracle heeft de technologie namelijk al in huis. Het lijkt er daarom op dat de middelware leverancier een concurrent opkoopt en niet de technologie van BEA.

De experts van het bi-topic en soa-topic van Computable vinden de overname van BEA Systems door Oracle logisch. BEA heeft technisch goede producten. Norman Manley: "Met deze acquisitie heeft Oracle de mogelijkheid om problemen op te lossen waar zij hiervoor niet toe in staat waren." De experts vragen zich wel af wat Oracle met de technologie van BEA gaat doen. "Het soa-portfolio van BEA is erg volwassen en functierijk, terwijl Oracle een vergelijkbaar stack aan het bouwen is (dus niet complementair, maar overlappend!)", zegt Massimo Capoccia. Gershon Janssen: "Er ontstaat echter wel overlap in portal tools, ESB's en applicatieservers."

Stuk markt kopen

Een deel van experts denkt dat Oracle een concurrent heeft gekocht en niet per se de technologie. "Het lijkt er op dat Oracle heeft gekozen voor het bekende adagium: "If you can't beat them, buy them", zegt Jorgen Heizenberg. Frank Harland: "Uiteindelijk koopt Oracle ook een behoorlijk stuk markt, BEA Systems heeft meer dan 15.000 klanten wereldwijd."

"De synergie van het totaal zit dus voornamelijk in de versterking van de marktpositie en de mogelijkheiden om de huidige BEA customer base van Oracle Business Applications te voorzien", zegt Edgar de Groot. Viktor Grgic verwacht daarom dat sommige producten van BEA zullen verdwijnen: "Anders concurreert Oracle met zichzelf nog meer dan nu." Wout Hofman ziet het somber in: "Weinig functionele voordelen voor klanten, eerder minder concurrentie en dus minder keuze."

Klantenvoordeel

Michael Widjaja denkt juist dat klanten van BEA voordeel hebben van de overname van Oracle. "Oracle biedt een betere kaspositie en een bredere R&D. Er kunnen meer investeringen in BEA's verdere ontwikkeling gedaan worden en klanten kunnen waarschijnlijk ook profiteren van de integratie met andere Oracle-producten en mogelijk ook goedkopere licentiemodellen."

Hieronder vind je meer reacties van de experts van de topics BI en SOA.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De overname van BEA door Oracle geeft maar weer eens aan dat Oracle, net als in het verleden met Peoplesoft, Hyperion en Siebel, goed kan omgaan met producten die het beter doen als wat zijzelf (Fusion) hadden. Als geen andere lijkt Oracle nu in de industrie in staat om een "Best of Breed portfolio" te hanteren. Daarnaast is het toevoegen van installed Base (omzet) aantrekkelijk. In ieder geval lijkt een probleem voor Oracle (feasibility van Fusion t.o.v. SAP en IBM) nu redelijk opgelost. En ook het probleem van BEA wat betreft toekomstige (licensie-groei) is opgelost. De core technologie Weblogic is een goede aanvuling op de Oracle portfolio. Maar, wellicht zijn de zelfstandige innovatieve BPMS en SOA spelers de echte winnaars van deze deal.

Door deze overname verstevigt Oracle hun leidende positie in de SOA markt. Oracle zal hierdoor hun portfolio in een nieuwe klantengroep aan de man kunnen brengen. Daarnaast gaan er in de SOA-markt al even geruchten dat IBM interesse zou hebben in Tibco. Door de BEA overname zal deze geruchtenmachine verder aangewakkerd worden.

De overname van BEA door Oracle is een een teken van het volwassen worden van de markt. Alle nieuwe ontwikkelingen, dus ook SOA, worden ontwikkeld in kleine, nieuwe, innovatieve bedrijven. Als de markt tot rust begint te komen en het stof neerdaalt komen de grotere spelers en die nemen als eerst deze innovatieve spelers over vanwege hun technologie of marktaandeel of beide. Dit is de afgelopen jaren veelvuldig gebeurt. Daarna komen de echt grote spelers (IBM, Oracle, SAP, etc.) en die nemen op hun beurt weer een aantal middelgrote partijen over. Dit zie je nu gebeuren bij deze overname, BEA heeft eerst een aantal niche spelers ingelijfd en wordt nu op zijn beurt ingelijfd door Oracle. Voor de SOA markt in het algemeen is het een goed teken en een hele geruststelling voor de bedrijven die in SOA willen investeren. De markt begint tekenen van volwassenheid te vertonen. Het aantal spelers loopt terug en er komt aan de onderkant weer ruimte (lees ook geld) vrij voor nieuwe innovatieve partijen met nieuwe idee?n voor het post-SOA tijdperk.

Het onderstreept het belang van het grotere plaatje. Echter, Oracle had al de nodige uitdagingen bij het maken van keuzes rondom het scala van producten die de overnames van de laatste 1-2 jaar met zich mee brachten. Ook bij de integratie en het op hetzelfde (technologische) niveau brengen van hun eigen alsmede aangekochte producten zullen ze een aantal harde noten moeten kraken.

Voor ons als system integrator (Everett) en onze klanten is de overname een belangrijke gebeurtenis omdat we een partner van Oracle zijn, en een applicatie integratie competentie hebben die veel met Oracle Portal en de Oracle SOA middleware (geheten Fusion) werken.
Mijn analyse: hiermee heeft Oracle een van de belangrijkste SOA 'pure players' uit de markt genomen. De meeste middleware componenten die nodig zijn voor het optuigen van een SOA-landschap had Oracle al in huis, maar de BEA-technologie loopt op verschillende vlakken voorop in de markt. We moeten dan denken aan Aqualogic, het product waarmee op SOA-basis snel samengestelde applicaties gemaakt kunnen worden. Oracle's poging in die richting (geheten Webcenter) zal daarmee waarschijnlijk vervangen worden. Daarnaast is er BEA's event management systeem dat event driven architecture (EDA, wat vaak als vervolgstap op SOA wordt gezien) kan bedienen, als een van de weinigen in de markt. Tenslotte is de real-time performance van de applicatieserver van BEA ongetwijfeld welkom.
De vraag is natuurlijk of Oracle BEA effectief kan opnemen in haar grote en deels overlappende verzameling oplossingen. Daar heeft Oracle echter een goede track record, onder andere met de eerdere overname van Collaxa dat naadloos is ingepast in Oracle bestaande SOA-oplossingen en nu als Oracle BPEL een zeer gewild product is voor SOA procesondersteuning. Het zal echter gauw een jaar of 2 duren voordat de technologische naden bij deze grote overname voor klanten weggewerkt zijn.
Vanuit de software-markt gezien kan het belang van de overname niet genoeg benadrukt worden. De markt van SOA-middleware is de afgelopen jaren zeer competitief geworden en verdere groei zonder overnames in die markt was onwaarschijnlijk. Hiermee heeft Oracle alleen nog IBM als grote concurrent op het gebied Java-gebaseerde SOA platformen tegenover zich. Kleinere spelers als TIBCO krijgen meer grote jongens tegenover zich. Maar vooral voor SAP is de toekomst onzekerder geworden. SAP's SOA-platform geheten Netweaver is hiermee op verdere achterstand gezet en bovendien heeft Oracle door het omvangrijk gebruik van BEA's applicatieserver bij SAP-klanten een uitstekende ingang gekregen om niet alleen de middleware, maar ook de applicatie- en ERP-markt van SAP te bedreigen.

De drie grote SOA spelers (buiten MS) worden nu IBM, Oracle en SAP. In eerste instantie kan dat goed lijken voor de gebruikers van deze software. Op langere termijn gaan we waarschijnlijk zien dat door de logheid van dit soort enorme organisaties de snelheid uit de ontwikkelingen gehaald worden. Hierdoor zullen ze genoodzaakt worden meer overnames te gaan doen. Hierdoor krijgen we, net zoals IBM al een hele tijd gezien wordt in de markt, drie leveranciers met vele producten, overlappende producten, complexe producten. Dit geeft weer veel ruimte voor de kleinere, vaak gespecialiseerde leveranciers, voor bijv. ESB, BPM, SOA Management, etc. om een betere marktpositie te verkrijgen.

Daarnaast is SOA alles rondom flexibiliteit, schaalbaarheid, 'time-to-market' van organiaties en de vrijheid in 'best-of-breed' benadering. De eerder genoemde 3(4) leveranciers bieden helaas door hun gekozen architecturen, en de overnames, etc. Dit al een heletijd niet meer. Voor het nieuwe Oracle zal dit dus nog meer gaan spelen, dan voorheen.

Bottom-line zou ik willen zeggen. "Dit soort overnames gaat in tegen de principes van SOA !" SOA bestaat bij de gratie van flexibiliteit, schaalbaarheid, loosly-coupling en 'best-of-breed'. We gaan terug naar het ERP tijdperk van 10 jaar terug !

dat deze overname door zou gaan is zeker geen verrassing: Oracle had duidelijk haar zinnen op BEA gezet. Een rondgang langs analisten levert vooral de mening op dat Oracle hiermee een concurrent wegkoopt, en niet zozeer dat Oracle haar eigen Fusion platform met BEA Aqualogic producten wil versterken. Voor de concurrentie op de markt is het jammer dat de grote leveranciers zoals IBM, Oracle en SAP weer gaan overheersen. Echter, aan de andere kant kun je je afvragen of veel organisaties echt zitten te wachten op concurrentie op deze infrastructuur-producten. Er wordt meer belang gehecht aan een betrouwbaar, goed geintegreerd en beheerbaar platform, waarin weliswaar zoveel mogelijk open standaarden zijn geimplementeerd, maar waarbij de leverancier zelf het integratiewerk van alle platformonderdelen al heeft gedaan. Zodat de organisatie zich kunnen focussen op bedrijfsprocessen (BPM) en applicaties. Het zijn en blijven complexe platformen; idealiter zakken de Enterprise Service Bussen op termijn daarom weg in het operating system.

De consolidatie slagen zijn in volle gang, Oracle zal zijn markt positie verstevigen en de slag om Tybco en alle andere spelers die niet gelijk zijn aan SAP, Mircrosoft, IBM en Oracle zullen gekocht worden door een van deze partijen.

Tot uiteindelijk de markt net als bij ERP verdeeld is in vier partijen en een open-source oplossing.

Oracle versterkt hiermee zijn positie in het van wat ik nu noem het segment commerci?le software. Redhat/JBoss als tegenhanger is actief van het segment professional open source. IBM neigt steeds meer naar professional open source in plaats van het segment commerci?le software. Redhat/Jboss en IBM verdienen hun geld meer met services dan met commerci?le software. Oracle handhaaft en versterkt zijn strategie in het segment commerci?le software met de aankoop van BEA want BEA zit in hetzelfde segment.
Voor de markt verwacht ik dat het aandeel van BEA zal afnemen. Een product van 'Oracle' kopen is geen vanzelfsprekendheid meer, omdat er goedkopere of open source alternatieven zijn. Voor het imago van Oracle is BEA een matige keus omdat het het dure imago van Oracle alleen maar versterkt. Gezien de SOA moeheid die langzaam aan het ontstaan is, is het de vraag of men nog wil betalen voor dure producten. Oracle wordt weinig meer aantrekkelijker als SOA implementatiepartner omdat ze een product organisatie hebben gekocht in plaats van een serviceorganisatie. De SOA moeheid is meer gerelateerd aan SOA producten dan aan SOA implementatie services.

Dat Oracle BEA koopt is goed nieuws voor de concurrentie. Oracle heeft heel wat geld gepompt in zijn Fusion SOA platform, maar heeft daarmee blijkbaar niet het marktaandeel kunnen behalen dat was gepland en het lijkt mij dat zij daarom nu deze overname doen. Op application server gebied halen ze met deze overname een belangrijke concurrent uit de markt. Ik moet zeggen dat ik, ondanks de Oracle marketing, Fusion nog niet tegen was gekomen in gesprekken bij klanten. BEA daarentegen kwam ik regelmatig tegen. Oracle heeft inmiddels aardig wat ervaring met het opkopen van bedrijven. Helaas hebben ze een wat minder goede naam wat betreft het integreren van die bedrijven en hun producten in hun eigen stack. Dit soort overnames gaat altijd gepaard met een hoop interne politiek waarbij de business vaak op een lager pitje terecht komt. Ik denk dat IBM, Software AG en Tibco hier niet om zullen rouwen.

In mijn carri?re heb ik al bij vele tientallen bedrijven een kijkje in de
keuken mogen nemen. Ik vraag mij af of ik ooit wel eens een IT-landschap
heb mogen aantreffen dat volledig afkomstig was van ??n leverancier.
Dergelijke bedijven bestaan ongetwijfeld, neem ik aan, maar het kan niet
fout zijn om te veronderstellen dat ze in de minderheid zijn.
Om die reden, en vanwege de ervaring dat de grote leveranciers hun
middleware primair inzetten om de eigen applicatieonderdelen naadloos te
integreren en pas daarna beseffen dat het landschap niet stopt buiten de
eigen producten, kan ik de overname een teleurstellende ontwikkeling
vinden. Niet voor Oracle maar wel voor de markt waar ik graag een sterke
onafhankelijke middleware partij zou willen aantreffen.

Deze aankoop door Oracle is in lijn met eerdere acties. Er zijn 4 totaaloplossingen voor grote organisaties: Oracle, SAP, IBM en Microsoft, allen inclusief ERP, EAI, CRM en natuurlijk BI. Kies er een, gebruik wat EAI om de restautomatisering vast te knopen en klaar is de totaaloplossing. In de BI wereld wordt hierdoor data-integratie problematiek naar mijn verwachting steeds minder belangrijk, maar gaat de aandacht uit naar goede functionele toepassingen.
Toch hebben onderscheidende bedrijfsprocessen (waarmee een bedrijf
succes cre?ert!) een onderscheidende IT-oplossing nodig. Niet alle IT kan commodity zijn. Er blijft ruimte voor nieuwe spelers en best-of-breed oplossingen.

BEA is altijd ??n van de top producten geweest om complex omgevingen te integreren, met deze acquisitie heeft Oracle de mogelijkheid om problemen op te lossen waar zij hiervoor niet toe in staat waren. In het geval van BEA waren de kwaliteit van de mensen minstens even belangrijk als de kwaliteit van de software, ondanks de marketing boodschap, dit is niet makkelijk om goed te gebruiken, het zal een uitdaging zijn voor Oracle om ook de mensen.

De gevolgen van deze overname heeft niet zo zeer impact op SOA in het algemeen, maar op klanten die een SOA architectuur geimplementeerd hebben of aan het implementeren zijn. De BEA SOA portfolio is erg volwassen, functie-rijk terwijl Oracle een vergelijkbaar stack aan het bouwen is (dus niet complementair, maar overlappend!). Als Oracle beslist om bepaalde technologieen van BEA uit te faseren, dat zal een groot impact hebben op klanten en hen implementaties.

Dat Oracle BEA vroeger of later zou gaan kopen stond eigenlijk wel vast; we herinneren ons allemaal nog wel het spel rond de acquisitie van Peoplesoft. Het tot stand komen van de deal is wel wat kunstig; hoe kom je in een onderhandeling op een toch wat bijzondere prijs per share van $19,375?

Edoch, BEA biedt gewoon wat Oracle in de wedloop zoekt: technologie, een sterk merk en klanten. Als bonus komt daarbij een goede sales organisatie en geschoold personeel. De klanten van BEA zijn daarentegen veelal ook klant van Oracle doordat de software-stack rondom de BEA middleware veel Oracle is: de onderliggende databases en de opliggende applicaties.

De verworven technologie?n en intellectuele eigendommen kunnen voor een deel al integreren met Oracle's huidige Fusion productlijn, waardoor nu al eenvoudig een complementaire mix ontstaat. Eigenlijk bestaat deze mix nu ook al doordat klanten zowel Oracle als BEA technologie in hun hetrogene omgevingen gebruiken.

Er ontstaat echter wel overlap in portal tools, ESBs en applicatie servers. Ik verwacht echter dat Oracle haar middleware stack significant gaat aanvullen en verstevigen met de verworven technologie en zodoende een zeer complete en interessante end-to-end SOA oplossing naar de markt zal brengen, wat een stevige stempel zal drukken op het middleware segment.

Dat Oracle en BEA een gelijkende visie op SOA hebben gaat ook een flinke spurt geven aan ontwikkelingen als de event-driven architectuur, waarbij BEA's Weblogic event server, real-time server en virtualisatie fors gaan bijdragen. Maar ook uit BEA's leidende positie in het bieden van Software as a Service (SaaS) kan Oracle haar voordeel halen, evenals de Web 2.0 producten.

De acquisitie neemt een belangrijke blokkade weg voor de verdere groei van Oracle's Fusion middleware, namelijk de concurrentie, maar brengt daarentegen een forse aanwas van kwalitatief goede technologie vanuit het BEA-kamp. Vergeet niet dat BEA in het verleden ook interessante aankopen heeft gedaan, zoals Plumtree Software Inc., wat erg heeft geholpen bij de AquaLogic SOA productlijn. Voor Oracle is deze aankoop van BEA een zeer sterke zet, welke een forse schokgolf in het SOA-vendor landschap teweeg zal brengen. Oracle gaat nu kop aan kop met het dominante IBM en haar WebSphere. Voor SOA als zijnde ontwikkeling is het daarentegen helemaal niet zo verkeerd.

Meer inzicht krijgen op basis van data is een absolute noodzaak voor organisaties die moeten navigeren in een constant veranderende, informatie rijke omgeving. Zij moeten meer dan ooit in staat zijn om toegang te krijgen tot gegevens, deze te analyseren en daar op te reageren. Informatie wordt hiermee een cruciale asset die verweven raakt met alle delen van het bedrijf. Het is daarmee de verbindende factor tussen mensen, processen en techniek. De overname van BI leveranciers door de grote ERP of platform vendors was in dit licht bezien dan ook een logische ontwikkeling. Na de diverse acquisities die juist ook Oracle op dit gebied gemaakt heeft was de (data) integratie van al deze aparte toepassingen de volgende grote uitdaging. Het lijkt er op dat Oracle heeft gekozen voor het bekende adagium: "If you can't beat them buy them".

Met deze deal verzekert Oracle zich van een verdere invulling van presentatie en distributie van informatie. Gebruikers krijgen meer mogelijkheden voor het flexibel organiseren van hun eigen informatie. Verder haalt Oracle SOA ontwikkeling nadrukkelijk binnen. Waar bij IBM de SOA integratie op het BI platform Information Server al behoorlijk volwassen is hadden Oracle en Microsoft daar nog wel iets in te halen.

Uiteindelijk koopt Oracle ook een behoorlijk stuk markt, BEA Systems heeft meer dan 15.000 klanten wereldwijd.

De vraag is of ze de door BEA gestartte samenwerking met Microsoft met dezelfde inzet gaan voortzetten. Het maakt nog eens duidelijk, als het dat nog niet was, dat SOA heel belangrijk is voor informatievoorziening.

Het feit dat Oracle BEA systems dan eindelijk overneemt is een te verwachten zet als je ziet hoe belangrijk een SOA platform is voor Enterprise Business Application vendors als 'lijmlaag' tussen de eigen en eerder aangekochte producten. Oracle ziet de overname van BEA als een complementaire op het eigen SOA platform. Ik denk echter dat het portfolio aan SOA middleware van Oracle en BEA een grote overlap kent. De synergie van het totaal zal dus voornamelijk in de versterking van de marktpositie zitten en de mogelijkheiden om de huidige BEA customer base van Oracle Business Applications te voorzien. Oracle-eigen zal de merknaam BEA nog wel een tijd blijven bestaan.

Oracle zal het lastig krijgen met samenvoegen van hun producten. Helemaal omdat ze al zo ontzettend veel producten hebben. In geval van BEA is er ook een grote overlap. De gevolgen zijn de mogelijke verwarring bij de klanten, de nodige expertisebouw bij hun interne personeel (sales en technische ondersteuning) die dus BEA producten nog niet kent.
Sommige producten zullen op den duur verdwijnen, want anders concureert Oracle met zichzelf nog meer dan nu. Verder is het een slimme zet. BEA heeft ondertussen een fraaie reputatie op SOA en integratiegebied. BEA AquaLogic lijn is een volwassen set producten.
SOA markt gaat niet ineens veranderen. Voorlopig zijn dat toch 2 verschillende partijen die SOA op een hun eigen manier bedrijven. Het is nu afwachten wat Oracle's plannen voor de toekomst worden.

Oracle is er kennelijk op uit zijn marktaandeel te vergroten door een concurrent over te nemen. Voor zover ik de producten ken, lijken mij de producten van BEA overlappend met die van Oracle. Waarschijnlijk heeft een bepaalde productlijn bepaalde voordelen, maar dit kan niet de reden zijn. Voorlopig zullen beide productlijnen nog in stand blijven, maar in de (nabije?) toekomst zal Oracle toch over gaan naar 1 productlijn. Deze overname is niet te vergelijken met de overname van bijvoorbeeld Collaxa in het verleden, aangezien Oracle toen nog onvoldoende functionaliteit had. Kortom, weinig functionele voordelen voor klanten, eerder minder concurrentie en dus minder te keuze.

Het zoveelste slachtoffer in de software leverancier consolidatiestrijd is gevallen met de BEA overname door Oracle. Deze acquisitie golf is al een aantal jaren bezig waar leveranciers zich steeds meer proberen uit te breiden om bedrijven een zo breed mogelijk scala van producten te kunnen bieden.
Wat betekent dit voor BEA en hun klanten? Oracle heeft natuurlijk al langere tijd ervaring met het opnemen en het laten bestaan van autonome producten in hun portofolio, kijk maar naar Peoplesoft, Siebel, JD Edwards, Retek, Hyperion etc. BEA zal voorlopig nog wel blijven bestaan onder de Oracle vlag. Wellicht zal de naam omgedoopt worden en gebruikt worden voor de acceleratie van de ontwikkeling en aansluiting van Oracle's eigen product Fusion, maar BEA heeft een goede marktnaam, uitstekende klantervaringen en is een sterk product met brede klantenbasis. En dat garandeert BEA's verdere bestaan. Klant investeringen in BEA zullen zeker niet teniet gedaan worden door deze acquisitie. Wel biedt Oracle een betere kaspositie en een bredere R&D dat in het voordeel van BEA klanten is, omdat meer investeringen in BEA's verdere ontwikkeling gedaan kunnen worden en klanten waarschijnlijk ook kunnen profiteren van de integratie met andere Oracle producten en mogelijk ook goedkopere licentie modellen.
Gevolgen voor de markt? Oracle koopt hiermee gelijk ook een groot wereld marktaandeel van klanten in en kunnen hiermee nog sneller de Oracle stempel bij bestaande bedrijven verbreden en nieuwe klanten introduceren. Zij zullen hiermee zeker ook hun competitie positie versterken tegenover de andere steeds groter wordende software conglomeraten.
Er waren natuurlijk een aantal andere partijen in de strijd om BEA te bemachtigen. Ik had ook HP en SAP als goede partners gezien, enerzijds omdat de combinatie van product portfolios meer complementair zou aansluiten, anderzijds omdat zij met de BEA acquisitie hun marktpositie nog meer zouden kunnen versterken. Het is dus geen wonder dat Oracle uiteindelijk een hogere prijs heeft geboden om alsnog BEA in hun portofolio te krijgen.
Deze keer was het de BEA overname, maar er zullen nog vele volgen. BEA stond bovenaan op mijn lijstje van overname kandidaten, maar het lijstje is nog langer. Het is alleen nog maar een kwestie van tijd.

Ik denk dat ze elkaar goed kunnen versterken. Oracle loopt voor wat betreft SOA niet voorop en BEA had de BI kant niet op orde. Als het de bedrijven lukt om de integratie goed voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door gebruikt te maken van de SOA kennis van BEA, dan kunnen ze samen een flinke stap voor de concurrentie uit gaan lopen.
Gebruik van SOA in BI is nog in het beginstadium dus wie weet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-17T10:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.