Managed hosting door True

IBM scoort grote Schengen-deal in België

 

IBM Belux heeft de belangrijkste aanbesteding in de wacht gesleept om de technische omschakeling te gaan uitvoeren naar de tweede generatie van het Schengen Informatie Systeem. De deal geldt alleen voor België.

Het Schengen Informatie Systeem (SIS), de databanken voor de Europese uitwisseling van gerechtelijke en politie-informatie tussen landen van de Schengen-ruimte, wordt ook in België aangepast om klaar te zijn voor de technische omschakeling naar de systemen van de tweede generatie, SIS II. IBM Belux heeft daarvoor de belangrijkste aanbesteding in de wacht gesleept.

Het ict-bedrijf levert, beheert en onderhoudt de mainframe die de ruggengraat wordt van de Belgische schakel in het systeem. De opdracht is goed voor 5,27 miljoen euro.

SIS werd ontwikkeld ter compensatie van de weggevallen grenscontroles aan de binnengrenzen in de Schengen-zone. De participerende landen vonden het van belang om in dat geval op vlak van politie en justitie sterk te gaan samenwerken.

Nationaal en centraal

Het systeem, bestaande uit een nationaal systeem (NSIS) in elk land en een centraal systeem (CSIS) in Straatsburg, is operationeel sinds 1995 en doorheen de jaren zijn er almaar meer landen op aangesloten. Omdat de EU sterk gegroeid is (en het huidige SIS stilaan verouderd is), wordt nu aan SIS II gesleuteld door Steria en HP.

Niet zo lang geleden kreeg CSC in België de opdracht om het Belgische NSIS aan te passen aan de nieuwe vereisten van SIS II. De CSC-toepassing zal draaien op de nieuwe IBM-mainframe. SIS II zou in 2009 volledig draaiende moeten zijn.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2342425). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×