Worldmax koopt WiMAX-netwerk bij Alcatel-Lucent

Draadloos internetaanbieder Worldmax laat in Nederland een WiMAX-netwerk aanleggen door Alcatel-Lucent. De leverancier legt het hele netwerk aan, inclusief basisstations, controllers voor draadloze toegang en netwerkapparatuur.

Alcatel-Lucent gaat een WiMAX-netwerk leveren aan draadloos internetaanbieder Worldmax. Deze aanbieder heeft een exclusieve licentie voor de 3,5 GHz-band. Het netwerk moet gebruikers overal in Nederland snelle toegang tot internet bieden, buiten zowel als binnen. Het wordt het eerste commerciële netwerk in West-Europa op basis van de WiMAX 802.16e-2005-standaard (Rev-e).

Alcatel-Lucent levert het complete netwerk, inclusief basisstations, controllers voor draadloze toegang en netwerkapparatuur. Daarnaast is Alcatel-Lucent verantwoordelijk voor projectmanagement, integratie en netwerkinstallatie. Sinds 2007 heeft Alcatel-Lucent wereldwijd al zeventig pilots en implementaties van WiMAX verzorgd en twintig commerciële contracten op dit gebied gesloten. Daarmee is het bedrijf op dit moment de grootste aanbieder van WiMAX-netwerken.

Beam-forming en Mimo

De Universal WiMAX-oplossing van Alcatel-Lucent omvat onder andere beam-forming en Mimo (Multiple-in multiple-out). Met beam-forming kunnen internetaanbieders het aantal radiolocaties voor dekking sterk terugdringen, soms zelfs tot 40 procent. Mimo zorgt voor krachtiger radioverbindingen: tot twee keer de capaciteit in stedelijke omgevingen.

Precies een jaar geleden sloot Worldmax tijdens het 3GSM-congres in Barcelona een contract voor een proef met Motorola. De proef werd het afgelopen jaar met succes gehouden in Amsterdam-Zuidoost. "Wij hebben onder andere gekeken naar de ontvangst binnenshuis. Vervolgens zijn wij opzoek gegaan naar een end-to-end leverancier", aldus Worldmax-woordvoerder Ingrid Goos.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wil dit zeggen dat de pilot in Amsterdam Zuid-oost met Motorola niet de gewenste resultaten op leverde of is het akkoord met Alcatel-Lucent enkel complementair?
Binnen welke straal (afstand) kan een radiostation zijn klienten bereiken?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-11T16:49:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.