Alcatel Lucent en NEC werken samen aan 4G-telefonie

Op het Mobile World Congress in Barcelona kondigden netwerkleverancier Alcatel Lucent en hardwarefabrikant NEC een samenwerking aan. In een joint venture gaan de twee werken aan LTE, de nieuwste generatie mobiel breedband.

LTE (Long Term Evolution), de nieuwste generatie mobiel breedband, heeft er een grote pleitbezorger bij. Twee grote hardwareleveranciers, het Franse Alcatel Lucent en het Japanse NEC, beginnen een aparte joint venture om de technologie voor supersnelle mobiele communicatie verder te ontwikkelen. De samenwerking is opmerkelijk omdat de Japanners tot dusver veel om tafel zaten met Nokia Siemens Networks.

Het intellectuele eigendom van de nieuwe joint venture wordt gemeenschappelijk bezit van de twee partners. Elk brengt producten die uit de samenwerking ontstaan, onder eigen merknaam op de markt. Het is onbekend hoeveel geld beide partijen inbrengen.

Pioniersrol

Ceo Patricia Russo van Alcatel Lucent, wees in de gezamenlijke persconferentie op de pioniersrol die Japan en NEC hebben in het mobiele breedbandgebruik. De verwachting is dat NEC in 2009 de eerste werkende LTE-implementatie heeft bij de Japanse telecomaanbieder NTT DoCoMo.

Bij Alcatel Lucent duurt dat waarschijnlijk minimaal een jaar langer. De Fransen (Alcatel) willen niet opnieuw de boot missen, zoals ze dat rond het jaar 2000 deden bij de tweede generatie mobiele telefonie. Toen gingen ze te laat een samenwerking aan met Fujitsu. Die werd later uitgekocht waarmee joint venture Evolium geheel in Franse handen kwam.

LTE is de mobiele breedbandtechniek die voortborduurt op het veelgebruikte umts en zijn snellere opvolger hspa, met de bekende variant hsdpa. Hoewel LTE officieel nog valt onder de derde generatie mobiele telefonie, beschouwen veel mensen dit als het beginpunt van de vierde generatie (4G). Met deze technologie zijn op termijn netwerksnelheden mogelijk van 700Mbs tot zelfs 1Gbs. Dit voorspelde vice-president device development Toshio Miki van NTT DoCoMo afgelopen dinsdagmiddag tijdens zijn presentatie op het Mobile World Congress in Barcelona.

WiMAX

Grootste technologieconcurrent van LTE is WiMAX. Deze technologie is weliswaar nu al verder ontwikkeld dan LTE, maar heeft wel enkele nadelen. Zo moet het vereiste dichte netwerk van antennes nog worden opgezet en zijn de meest ideale netwerkfrequenties (nog) niet vrijgegeven. LTE kan in principe gebruikmaken van de bestaande infrastructuur en van kleinere delen van het frequentiespectrum.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-13T13:31:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.