Tien trends in storage voor 2008

Reductie van CO2-uitstoot, toename van archivering en datamigratie zijn de belangrijkste trends voor de storage-markt in 2008. Dat stelt Hu Yoshida, CTO (chief technology officer) van Hitachi Data Systems. Hij stelde een toptien samen van de belangrijkste ontwikkelingen van de storagemarkt in 2008.

Hu Yoshida, CTO (chief technology officer) van Hitachi Data Systems stelt een toptien samen van de belangrijkste ontwikkelingen van de storagemarkt in 2008.

1. Datamobiliteit

Door de behoefte aan continu beschikbaarheid van applicaties en informatie moeten bedrijven in staat zijn data snel te verplaatsen. Veel software gebruikt hiervoor veel processorcapaciteit. Zo worden applicaties trager. Dat probleem wordt groter naarmate datavolumes stijgen. De behoefte aan een opslagsysteem dat data verplaatst via glasvezelverbindingen en geen beslag legt op processorcapaciteit, neemt hierdoor toe.

2. Control Unit Virtualisatie van storage

Control Unit Virtualisatie (CUV) van storage wordt dit jaar erkend als de enige manier van storage-virtualisatie die waarde kan toevoegen aan bestaande opslagsystemen. Met control unit-gebaseerde virtualisatie kunnen minder krachtige storagesystemen ook gebruik maken van andere diensten in die control unit zoals datamobiliteitsfuncties of thin provisioning-mogelijkheden.

3. Services Oriented Storage

Services Oriented Storage (SOS) wordt een noodzakelijke toevoeging aan een service geörienteerde architectuur (soa) in de applicatie-omgeving en aan de Services Oriented Infrastructuur om het datacenter van de toekomst te creëren. SOA steunt op een virtualisatielaag op basis van XML waarmee applicaties informatie kunnen delen en gezamenlijke diensten kunnen gebruiken.

4. Beperken CO2-uitstoot

Door de groeiende zorgen over het broeikaseffect voert de overheid meer regels door voor de beperking van de CO2-uitstoot. De toenemende vraag naar computerkracht en opslagcapaciteit neemt de behoefte aan stroom en koeling in het datacentrum echter toe. Grote bedrijven gaan concrete doelen stellen voor het reduceren van hun CO2-uitstoot.

5. Nieuwbouw of outsourcing van datacentra

De meeste datacenters en kantoren zijn tien of twintig jaar geleden gebouwd, voordat energiekosten een issue werden. Door de toenemende regelgeving voor het beperken van energieverbruik worden veel datacenters vervangen of zullen bedrijven hun storage outsourcen. Bij die uitbesteding wordt gezocht naar energievriendelijke datacenters.

6. Consolidatie

Het instorten van de huizenmarkt in de VS, hoge olieprijzen en de dalende dollarkoers zorgen voor economische onzekerheid. Budgetten worden beperkt en de ict-afdeling moet meer doen met minder middelen. Dit bevordert consolidatie door onder andere virtualisatie, intensiever gebruik van apparatuur als servers en storage, het uitsluiten van overbodige informatie door duplicatie tegen te gaan en meer gebruik van archiveringsoplossingen zodat er minder ‘productiedata' opgeslagen hoeft te worden.

7. Toename van archivering

Bronnen met gestructureerde data zoals databases, lopen over omdat ze moeten voldoen aan wet- en regelgeving (compliance). Data moet langer bewaard worden. Semi-gestructureerde data van bijvoorbeeld e-mail en webpagina's groeit snel. Zakelijke e-mail quota worden verhoogd van 200 MB naar 2 GB om nieuwe kenniswerkers te ondersteunen en te kunnen concurreren met gratis e-mail-aanbiedingen van Google en AOL. Een lawine van ongestructureerde data wordt gegenereerd door RFID (Radio Frequency Identification) tags, smart cards en sensoren die alles registreren van hartslagen tot het oversteken van grensovergangen. Al deze zaken bevorderen de behoefte aan het archiveren van data om de actieve informatie te verminderen. Dit vraagt om nieuwe archiveringsystemen die schaalbaar zijn tot petabytes en de mogelijkheid bieden om te zoeken naar verschillende soorten informatie.

8. Onstaan nieuwe storage-infrastructuren

Er is een groeiend bewustzijn dat de huidige manier van dataopslag erg inefficiënt is, met een lage gebruiksintensiteit, teveel dubbele kopieën van informatie, lage toegangssnelheden, beperkte zoekmogelijkheden en slechte migratie. Het daadwerkelijke gebruik van de storage-capaciteit is minder dan 30 procent. Bovendien wordt 70 procent van de data die ouder is dan 60 dagen zelden geraadpleegd. Er ontstaan nieuwe storage-infrastructuren om tegemoet te komen aan de veranderende eisen. De architectuur moet schaalbaar zijn en performance, connectiviteit en capaciteit garanderen voor meerdere petabytes (1024 terabyte).

9. Thin Provisioning

Thin provisioning biedt het grootste voordeel bij het groeiende gebruik van storage door het voorkomen van verspilling van gealloceerde maar ongebruikte storage-capaciteit. Deze besparing betaalt zich verschillende keren terug doordat het niet langer nodig is de gealloceerde, ongebruikte capaciteit iedere keer te kopiëren wanneer een kopie vereist is voor back-up, replicatie, datamining of datadistributie.

10. De-duplicatie

Bedrijven gaan vooral profiteren van deduplicatie door het verwijderen dubbele data in back-ups. Door de mogelijkheid een datastroom 20 tot 30 maal te verminderen, kunnen kosten worden verlaagd. Andere vormen van deduplicatie zoals single instance store voor archieven en copy on write voor snapshots worden belangrijker.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-20T10:15:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.