IBM toont prototype van superzuinige optische chip

'Groen' is de nieuwe trend, in ieder geval voor ict-leveranciers. IBM toont nu het prototype van een chip die communiceert via optische in plaats van elektrische signalen. De chip is naast krachtig ook zeer energiezuinig.

IBM laat zich al jaren voorstaan op zijn vooruitziende blik met betrekking tot het energieverbruik van chips. Zo zijn de krachtige processoren in IBM's Blue Gene-supercomputers stukken zuiniger dan tegenhangers van andere chipproducenten. De computerreus onthult nu een prototype-chip die optische signalen gebruikt in plaats van elektrische.

De chip kan data verwerken met een theoretische topsnelheid van 8 Terabit per seconde, maar heeft daarvoor slechts 100 Watt energie nodig. De snelheid die nu al gehaald wordt, ligt op 300 Gigabit per seconde - in twee richtingen.

Ín computers

Een dergelijk stuk 'optische elektronica' kan nu al goed dienst doen in zware netwerkapparatuur voor de glasvezelverbindingen die de ruggengraat van het internet vormen. Maar zo'n optische chip is ook zeer nuttig voor dataverbindingen op een 'lager' niveau zoals tussen opslagsystemen en servers in datacentra. Op termijn kan het echter ook dienst doen ín computers. IBM ziet zelfs mogelijkheden voor mobiele telefoons.

Processorproducent Intel werkt ook al jaren aan optische processoren. Het combineert daarbij geavanceerde lasertechnologie met relatief normale chipproductieprocessen. Die combinatie moet massaproductie niet alleen mogelijk, maar zelfs makkelijk maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-03T10:25:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.