CeBIT 2008: Rittal geeft les in efficiency

Rittal, leverancier van datacenter-kasten, is naar CeBIT gekomen om oplossingen te presenteren voor een efficiënt ingerichte computerruimte. Het bedrijf heeft daarom een tweehonderd vierkante meter groot werkend datacenter ingericht. Ook wordt het RimatriX5-concept gepresenteerd.

Rittal pakt dit jaar op CeBIT groot uit. In Hal 12 van de beurs heeft het bedrijf een stand van duizend vierkante meter waarin het verschillende oplossingen presenteert gericht op efficiency. Het Live Data Center, een tweehonderd vierkante meter werkende computerruimte, is de eyecatcher van de stand en ook het RimatriX5-concept realiseert efficiency.

Energiebesparing

Het RimatriX5-concept is een complete kast in één waarbij de nadruk ligt op energiebesparing en bedrijfszekerheid. De oplossing bestaat uit rack, stroom, koeling (free-cooling), beveiliging en monitoring & remote management. Stuk voor stuk in losse modules, zodat de computerruimte eenvoudig kan meegroeien met de organisatie. RimatriX5 heeft servervirtualisering als één van de energiebesparende kenmerken. Hiermee kan 10 tot 30 procent van de aanwezige servers worden uitgeschakeld. Free-cooling halveert daar bovenop nog eens de energiekosten.

"Wij verwachten dit jaar veel van CeBIT", zegt Dion Cremers, accountmanager RimatriX5 bij Rittal. "Voorheen namen wij altijd onze klanten mee naar de TINE, maar door het wegvallen van die beurs zijn wij vorig jaar begonnen met een busreis naar CeBIT. Dit jaar is dat uitgebreid naar vier bussen en die zaten zo vol. Wij gebruiken CeBIT vooral om nieuwe producten te presenteren, maar ook peilen wij de meningen van onze klanten. Dit jaar kan ik eigenlijk maar twee sleutelwoorden voor onze aanwezigheid op CeBIT bedenken en dat zijn modulariteit en schaalbaarheid. Beide maken de computerruimte een stuk efficiënter."

Anders denken

Het RimatriX5-concept wordt al enige tijd in Nederland verkocht en Regionaal Opleidings Centrum (ROC) A12 heeft in oktober 2007 een volledig nieuwe serveruimte in gebruik genomen die volledig op dit concept gebaseerd is. "Wij hadden in totaal drie serverruimtes die traditioneel gekoeld werden", zegt Marc Visser, systeembeheerder bij ROC A12.

"Wij wilde echter één serverruimte hebben en concentreerden ons daarom vooral op APC, omdat zij een totaaloplossing konden bieden. Toen ik het RimatriX5-concept in Hardenberg tegenkwam, viel mij gelijk de stilte op. De koeling wordt met water in de kast gedaan en niet meer in de ruimte. We konden gewoon een gesprek voeren zonder schreeuwen. Nu hebben wij dankzij RimatriX5 één ruimte met drie parallelle rijen, iets wat vroeger niet kon. Het systeem is modulair zodat wij in de toekomst gemakkelijk kunnen uitbreiden. Andere scholen hebben ons zelfs al gevraagd of zij hun servers niet bij ons kunnen zetten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En hoe zit het op de langere duur met lekkage etc...?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-04T12:40:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.