EZ vraagt mening over Wimax-frequentieveiling

Dit artikel delen:

Het Ministerie van Economische Zaken vraagt de telecommarkt mee te denken in de wijze waarop de mobiele breedbandfrequenties voor Wimax-doeleinden eind 2008 worden geveild.

Telecompartijen kunnen sinds gisteren hun commentaar geven op de conceptregels voor de veiling van de frequentie in de 2,6 Ghz-band, ook wel Wimax of WLL genoemd. In een eerder consultatieronde, eind 2007, gaven ze aan het liefst zelf te bepalen voor welke technologie ze de frequentieruimte willen gebruiken. Dit nieuwe veilingmodel wordt een 'combinatorische klokveiling' genoemd.

De huidige consultatieronde loopt tot en met 22 april 2008. Het ministerie laat tevens weten dat dit de laatste consultatieronde is over dit onderwerp. In het derde kwartaal krijgen marktpartijen de definitieve veilinginformatie gepresenteerd.

In het laatste kwartaal van dit jaar komen de Wimax-frequenties onder de veilinghamer, evenals de band 2010 - 2019,67 Mhz (voor 3G-doeleinden). In eerste instantie zouden frequenties in het spectrum 2500 - 2690 Mhz begin 2008 onder de veilinghamer komen. Die datum werd onlangs stilletjes verplaatst.

Wimax staat mobiele breedbandcommunicatie toe en wordt gezien als een concurrent van Umts. Vodafone-topman Arun Sarin stelde tijdens het Mobile World Congress in Barcelona voor om Wimax onder te schuiven bij LTE-technologie om technologische ontwikkeling van beiden niet te hinderen. LTE wordt in de regel aangeduid als zijnde de opvolger van Umts/3G.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-12T15:52:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.