Weinig interesse voor een WiMAX-frequentie

Dit artikel delen:

De WiMAX-frequentieveiling is inmiddels een aantal keer verschoven naar een latere datum. Het animo voor een WiMAX-frequentie neemt inmiddels af. Alleen WorldMax zegt interesse te hebben.

De animo voor WiMAX neemt af nu de frequentieveiling door het Agentschap Telecom flinke vertraging heeft opgelopen. Casema is bezig met proeven in Den Haag", maar voor ons hangt de deelname aan de veiling toch in eerste instantie af van de voorwaarden", zo laat een woordvoerder weten.

Paul de Pont, directeur van het Eindhovense CallMax, weet nog niet wat zijn bedrijf gaat doen als de veiling weer wordt uitgesteld. Naar het zich laat aanzien worden de frequenties eind 2008 geveild, maar ook dat is niet zeker.

CallMax is groot geworden met semafoniediensten, maar raakt in hoog tempo klanten kwijt aan het P2000-systeem van de overheid. Het P2000-systeem is onderdeel van C2000, het communicatiesysteem voor ambulancediensten, brandweer, marechaussee en politie. "We moeten wel nieuwe zakelijke activiteiten aanboren zoals het aanbieden van VoiP en draadloze oplossingen", aldus De Pont, die het onverantwoord vindt dat de veiling al drie keer is opgeschoven.

Inventarisatie

Het Agentschap Telecom inventariseert momenteel in opdracht van de overheid de standpunten van de deelnemende partijen over het gebruik van de vrijgekomen frequenties en komt in de loop van deze maand met meer informatie daarover naar buiten.

Tot nu toe heeft alleen netwerkaanbieder WorldMax (het oude Enertel) laten weten dat het zal bieden op de 2,6 Ghz frequentie. Dat bedrijf opereert nu nog via de 3,5 Ghz-frequentie, maar de lagere frequenties hebben een groter bereik. Vanaf 2009 zal de Nederlandse maatschappij de "breedband-in-je-broekzak-beleving" kunnen ervaren, zo belooft WorldMax.

Mobiliteit

Casema testte WiMAX in het verleden in Brabant, ook met het oog op de mogelijkheid om breedbanddiensten in niet-Casema gebieden aan te bieden. Maar nu Casema is gefuseerd met andere kabelbedrijven in het Zesko-verband is dat minder opportuun geworden. Wat niet wegneemt dat Casema WiMAX blijft overwegen als distributiemedium. "Mobiliteit wordt belangrijker dan glasvezel", zegt de woordvoerder.

Complete flop

In de VS willen kabelaar Comcast en Time Warner gezamenlijk een draadloos WiMax netwerk uitrollen dat landelijke dekking moet bieden. Dat doen ze samen met Sprint Nextel en Clearwire.

Toch loopt de uitrol van WiMAX nog nergens echt vlot. Garth Freeman, de topman van de Australische internetprovider Buzz Broadband, noemde de technologie vorige maand nog een complete flop. De standaard kampt nog met zoveel problemen dat het onmogelijk is de techniek in de praktijk in te zetten. Zo vermindert de datadoorvoer op enkele kilometers afstand. Zijn bedrijf ziet dan ook af van verdere investeringen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"WorldMax (het oude Enertel)"

Redactie, dit lijkt me fundamenteel onjuist. Enertel is verkocht aan KPN en de WLL frequentie-licentie van Enertel-Wireless is ondergebracht in een nieuw bedrijf met de naam Worldmax. Uit jullie opmerking zou je kunnen concluderen dat Worldmax van KPN is, en zover ik weet, is dat niet het geval.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-09T08:12:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.