Vervuiling datacenters meer dan CO2-uitstoot Nederland

De vervuiling van alle datacenters wereldwijd is groter dan de totale uitstoot van schadelijke broeikasgassen in Nederland. Bovendien zal de schadelijke uitstoot van CO2 de komende jaren alleen maar toenemen. Onderzoeksbureau McKinsey & Company voorspelt een verviervoudiging.

Datacenters verspreid over de hele wereld producteren per jaar 170 miljard kilo broeikasgas. Dat is meer dan de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Hier zijn auto's, fabrieken en vliegtuigen jaarlijks goed voor een uitstoot van 146 miljard kilo aan broeikasgas. Dat becijfert onderzoeksbureau McKinsey & Company. Het onderzoeksbureau denkt dat de uitstoot van broeikasgassen door datacenters in 2020 zal toenemen naar 670 miljard kilo.

McKinsey denkt niet dat de technologie die nu voorhanden is om de energieuitstoot door datacenters te verminderen voldoende is om de trend te keren. Zo wordt nu slechts zeventig procent van de servers in een datacenter optimaal gebruikt. Ook is het ontwerp van applicaties in de basis slecht, waardoor er veel energie nodig is om deze applicaties te kunnen draaien.

Het onderzoeksbureau komt verder met aanbevelingen voor een energie efficiënte inrichting van een datacenter. Vaak wordt de tempratuur in een datacenter veel te laag gehouden. McKinsey adviseert een tempratuur van 23 graden. Ook waterkoeling is een manier om energie te besparen. Vaak wordt er gewacht met de inzet van koelinstallaties tot het datacenter volledig volgebouwd is. McKinsey vindt dat die maatregelen eerder getroffen moeten worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op de URL http://www.thegreenitreport.com/ is veel achtergrondinformatie te vinden met betrekking tot dit onderwerp evenals informatie om de CO2-uitstoot in de IT terug te dringen.

Hmmm, zeker even de opmars van virtualisatie vergeten..

Op zich is het voor de gedachten bepaling wel eens aardig om de gemiddelde SUV met de gemiddelde Server te vergelijken qua CO2-uitstoot. En dan blijkt dat de gemiddelde server ongeveer evenveel CO2 uitstoot veroorzaakt als de gemiddelde SUV! Daar komt nog bij dat de gemiddelde server veel inefficienter omgaat met de nergie dan de gemiddelde SUV, dus dat daar nog veel meer winst valt te boeken dan bij deze SUV.

Voor meer achtergrond informatie: http://www.globalactionplan.org.uk/event_detail.aspx?eid=2696e0e0-28fe-4121-bd36-3670c02eda49

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-05T16:29:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.