Tien biljard handelingen voor computer NASA

NASA bouwt een supercomputer die uiteindelijk tien biljard handelingen per seconden kan verrichten. Dat is twintig keer krachtiger dan de snelste computer nu. Voor de bouw werkt de ruimtevaartorganisatie samen met Intel en SGI.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelt samen met Intel en technisch wetenschappelijk computerspecialist SGI een supercomputer die uiteindelijk 10 biljard handelingen per seconde kan verrichten (10 petaflops, of 10*10^15). Ze gaan het systeem gebruiken voor bemande missies naar de maan en mars, maar ook voor onderzoek.

De supercomputer met twintigduizend processorkernen krijgt de naam Pleiades en zal binnen drie tot vier jaar door het consortium worden vervaardigd. Intel en SGI waren ook betrokken bij eerdere supercomputers van NASA. Pleiades is de naam van een deel van het sterrenstelsel Stier.

Uitdaging

De prestatie van tien petaflops is een flinke uitdaging. Op dit moment haalt de snelste supercomputer, de Blue Gene/L computer van IBM, een halve petaflop per seconde. Dat is een twintigste van de rekenkracht van het systeem dat NASA nu bouwt. In de jaarlijkse lijst van de vijfhonderd snelste supercomputers, staat de Blue Gene/L van het Amerikaanse ministerie van Energie bovenaan. Op de lijst staan ook zes supercomputers uit Nederland, waarvan de snelste in Groningen staat. Die staat op plek 37.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn vrouw beweert altijd dat zij, naast vele andere vrouwen, meerdere dingen tegelijk kan. Ze zegt dan: "Het zit ons in de genen, daar kunnen we ook niets aan doen" - en lacht dan breed uit vervolgens met een cynische gniffel.

Vanavond laat ik haar dit artikel lezen en zeg dan vrolijk met een gniffel op m'n gezicht: "Let try this time to beat NASA - woman!"

@Mark... maar ja... je vrouw kan breien en haaken te gelijk... Vraag me af of die blue gene dat kan!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-09T10:42:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.