Sun rust servers uit met SSD

Sun Microsystems brengt later dit jaar een Solid State Disk (SSD) uit van 32 GB als optie voor bijna elke server van het bedrijf. De hogere kosten van SSD’s wegen volgens Sun ruim op tegen de energiebesparingen die flash oplevert.

Sun Microsystems gaat in de tweede helft van 2008 een Solid State Disk (SSD) van 32 GB leveren. Deze SSD wordt als optie aangeboden voor bijna alle servers van het bedrijf. Volgens Michael Cornwell, die de SSD-divisie binnen Sun leidt, gaat het positieve effect van flash op server- en datacenter-efficiëntie nog positiever zijn dan dat van virtualisatie. Het gaat volgens Cornwell zelfs de grootste prijs/prestatie-winst van dit decennium brengen.

ZFS bestandssysteem is voorbereid

Het Solarisbesturingssysteem, het bijbehorende ZFS bestandssysteem en de MySQL database zijn voorbereid op de migratie naar SSD. 

Sun gaat SSD gebruiken als methode om de communicatie tussen storage en server te versnellen door de SSD's te plaatsen tussen de harde schijf en het centrale geheugen van de server. Vice President van Sun John Fowler: "Het versnellen van het I/O subsysteem betekent een gigantische verhoging van de efficiëntie."

De energiezuinigheid van flash weegt volgens Sun ruimschoots op tegen de hogere kosten van dit opslagmedium. Omdat een SSD geen bewegende delen heeft zoals een harde schijf, gaat deze bovendien beduidend minder snel stuk.

EMC biedt al SSD

Ook concurrent EMC richt zijn pijlen op SSD: de storageleverancier biedt sinds begin dit jaar SSD aan als optie voor het Symmetrix DMX-4 opslagsysteem.

Bezoek Computable’s storage-seminar op 19 juni

De behoefte aan Opslag loopt de klauwen uit. Al jaren, maar het wordt alleen maar erger. Als je tenminste alles maar bewaart, eindgebruikers geen regels oplegt, en zelf geen orde schept in de doublure-chaos. Hoe kun je opslag sturen, en de kosten ervan in de hand houden? Want terwijl de prijs per 'ruwe' Gigabyte mooi blijft dalen, geldt dat niet voor bijkomende zaken als beheer, backup, stroomverbruik en migratie. Om maar niet te spreken van de kosten voor verplichtingen uit wet- en regelgeving én de algemene druk op het gehele ICT-budget. Computable reikt de helpende hand en organiseert op 19 juni 2008 een seminar over storage. Hoe ga je om met uitdijende opslag, de stijgende kosten ervan? Wat pak je als eerste aan in je opslag-jungle? Want de mogelijkheden en oplossingen zijn er, maar dit zijn ook weer bomen waardoor je het bos niet meer ziet. Computable presenteert praktijkverhalen. Hoe doen je collega's het en wat brengt de toekomst? Bekijk het programma en schrijf je nu in (gratis voor eindgebruikers, maar beperkt aantal plaatsen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Werkt dat echt zo dat er gekeken wordt naar wat het uiteindelijk opbrengt

Alles is te herleiden naar een rekensommetje waarbij winst en verlies de uitkomsten zijn. Als SSD echt veel besparen (wat ik graag geloof aangezien de energieprijzen onbewust gekoppeld zijn aan de olieprijzen) dan kan het een hoop schelen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-10T11:28:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.