RUG patenteert plastic geheugenelement

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG)heeft een patent genomen op een plastic geheugenelement, dat volgens de uitvinders ervan met grootschalige industriële productietechnieken tegen lage kosten kan worden gemaakt. De technologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de productie van elektronische prijskaartjes die radiografisch bij de kassa worden uitgelezen en zo de huidige streepjescode kunnen vervangen.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG)heeft een patent genomen op een plastic geheugenelement dat onderzoeker Kamal Asadi aan het Zernike Institute for Advance Materials ontwikkelde. Het gaat om een diode (een soort elektronisch ventiel, doordat dit elektronische onderdeel stroom slechts in één richting geleidt), die volgens de onderzoeker snel programmeerbaar is, informatie lang vasthoudt en werkt bij kamertemperatuur. Bovendien kan het met grootschalige industriële productietechnieken tegen lage kosten worden gemaakt.

Vergelijkbaar met flash

De nieuwe technologie is vergelijkbaar met flash, omdat het plastic geheugenelement gegevens vasthoudt als er geen elektrische spanning op staat. Flashgeheugenchips worden onder andere gebruikt in memory sticks, mp3-spelers, mobiele telefoons en de geheugenkaarten van digitale camera's.

De onderzoekers verwachten dat de nieuwe technologie minstens even belangrijke producten gaat opleveren. Ze denken aan elektronische prijskaartjes die radiografisch bij de kassa worden uitgelezen en zo de huidige streepjescode kunnen vervangen. Ook een voedselverpakking die de consument waarschuwt dat de uiterste houdbaarheidsdatum nadert, behoort tot de mogelijkheden.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het julinummer van Nature Materials, een uitgave van het bekende wetenschappelijk tijdschrift Nature.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-17T11:32:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.