Supercomputer SARA 35e op wereldranglijst

Rekencentrum SARA neemt in augustus een nieuwe supercomputer in gebruik: de Huygens POWER6. Het nieuwe systeem zorgt voor een verviervoudiging van de rekencapaciteit van de nationale supercomputerdienstverlening bij de in Amsterdam gevestigde leverancier van reken- en netwerkdiensten. De computer behoort tot de 35 meest krachtige supercomputers in de wereld.

SARA neemt deze zomer de nieuwe supercomputer Huygens POWER6® in gebruik. Als het systeem in augustus 2008 compleet wordt opgeleverd, zal het een theoretische piekprestatie van 60 biljoen berekeningen per seconde (Teraflop/s) behalen. Het systeem beschikt over 3328 4.7 GHz processorcores en heeft 15616 GB geheugen en 972 TB diskcapaciteit.

Het nieuwe Huygens-systeem gaat door honderden wetenschappelijke onderzoekers worden gebruikt en maakt deel uit van het Europese DEISA-supercomputergrid, waarbinnen de nationale supercomputerdienstverlening van elf Europese HPC-centra is geïntegreerd.

Linux

De Huygens supercomputer bij SARA is een IBM Power 575 Hydro-Cluster, dat gebaseerd is op een watergekoeld systeem dat 33 procent efficiënter is dan gangbare luchtgekoelde systemen. De warmte wordt afgevoerd met watergekoelde koperen platen die in direct contact staan met iedere POWER6 microprocessor. Huygens is het eerste Power 575 Hydro-Cluster dat Linux draait.

35e op wereldranglijst

Het nieuwe systeem zorgt voor een verviervoudiging van de rekencapaciteit van de nationale supercomputerdienstverlening bij SARA en zal op basis van de TOP-500-lijst van supercomputers (www.top500.org) die in juni 2008 is verschenen, behoren tot de 35 meest krachtige supercomputers in de wereld.

September officiële opening

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) financierde het systeem. Dr. Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, zal SARA's nieuwe supercomputer officieel openen op 11 september 2008.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-04T11:19:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.