Via stopt met chipsets

Dit artikel delen:

Via Technologie stopt met het ontwerpen en produceren van chipsets voor pc-moederborden. Het Taiwanese bedrijf zit in de knel tussen Intel en AMD.

Chipproducent Via gooit het bijltje erbij neer wat betreft chipsets voor pc-moederborden. De directie van het Taiwanese bedrijf zegt dat er geen ruimte meer is in de markt voor derde partijen die chipsets produceren. Intel produceert nu de bulk van chipsets voor zijn eigen processoren, AMD doet dat ook en Via volgt nu dat voorbeeld.

Via is enige tijd terug al de markt voor x86-processoren betreden. Topman Richard Brown verklaart nu dat die stap juist is gezet vanuit de overtuiging dat de chipsetmarkt te nauw zou worden. "Wij geloofden dat de third party-chipsetmarkt op termijn zou verdwijnen, en dat we dan in staat moesten zijn om een compleet platform neer te zetten."

Via boekt in nichemarkten al succes met zijn energiezuinige processoren en breidt dat nu uit met de zeer zuinige Nano-processor. Die gloednieuwe chip concurreert met Intels Atom-processor. De chipproducenten mikken daarmee op de sterk groeiende markt voor goedkope, mobiele internetapparaten. Die nieuwe pc-categorie is ontstaan door het succes van de goedkope Eee-minilaptop van Asus. Via blijft dus wel chipsets maken voor zijn eigen processoren.

Nvidia ook in de knel

Concurrent Nvidia wil volgens hardnekkige berichten ook stoppen met de productie van chipsets voor pc-moederborden. De chipproducent, vooral bekend van zijn grafische chips (gpu's), ontkent dit officieel. De rondgaande berichten over het schrappen van de chipsetactiviteiten zijn gebaseerd op bronnen binnen moederbordfabrikanten.

De reden voor de vermeende terugtocht van Nvidia uit de chipsetmarkt is de zeer lage marge op die activiteit. Chipproducent Intel maakt al jaren chipsets voor de eigen processoren (cpu's) en maakt daar de laatste tijd flink meer werk van. Diens concurrent AMD maakte ook al eigen chipsets en heeft ook nog eens Nvidia-concurrent Ati overgenomen. Het gecombineerde bedrijf timmert ook flink aan de weg met chipsets.

CPU plus GPU

Bovendien verwerkt zowel Intel als AMD bepaalde chipsetfuncties ín de processor. Het eerste element dat is opgenomen in de processor was de geheugencontroller, wat AMD als eerste deed maar wat Intel nu ook doet. Eind dit jaar volgen krachtige grafische functies. Daarbij ontstaan hybride multicorechips, waarbij sommige cores voor algemene rekenklussen zijn en sommige voor grafisch werk. Eerder heeft Via al S3, producent van grafische chips, overgenomen om grafische functies te verwerken in zijn chipsets.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij ATI

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-12T09:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.