Verwaayen moet technologiekeuzes maken

Ben Verwaayen, die vanaf begin september aan het roer staat van Alcatel-Lucent, moet beslissen op welke soorten netwerktechnologie zijn bedrijf zich gaat toeleggen. Het huidige palet is namelijk veel te breed.

De nieuw aangestelde algemeen directeur van Alcatel-Lucent, de Nederlander Ben Verwaayen, moet de komende tijd beslissen met welke soorten netwerktechnologie zijn bedrijf doorgaat. Hij zal daarvoor in gesprek moeten met klanten van de Frans-Amerikaanse leverancier van telecom- en netwerkapparatuur.

Overzichtelijker palet

Analisten verwijten het oude management van de onderneming gebrek aan visie en besluitvaardigheid. Die zou nooit een keuze hebben durven maken tussen de verschillende soorten netwerktechnologie. Hierdoor bouwt en onderhoudt het bedrijf een enorm spectrum van infrastructuurplatformen, van vaste dsl-, kabel- en glasvezelverbindingen tot mobiele netwerken als CDMA, EV-DO, umts/hspa, WiMAX en LTE.

Verwaayen zal keuzes moeten maken waardoor het technologisch palet overzichtelijker wordt. Branchegenoten als Ericsson, NEC, Huawei en ZTE deden dat al veel eerder. Hij zal daarvoor in gesprek moeten met zijn achterban. Belangrijke klanten van Alcatel-Lucent, zoals Verizon Wireless en AT&T, hebben al besloten hun oude netwerken op termijn overboord te zetten ten gunste van Long Term Evolution (LTE). Andere partijen overwegen om de concurrerende technologie WiMAX te omarmen, vast of mobiel.

Scepter

Begin september 2008 werd bekend dat Ben Verwaayen bij Alcatel-Lucent per direct de scepter overneemt van algemeen directeur Pat Russo. Tot juni 2008 was Verwaayen ceo van telecombedrijf BT. Voor die functie werd en wordt hij nog steeds geroemd. Begin 2008 is Verwaayen door de Britse Koningin Elizabeth zelfs geridderd tot 'Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire'.

In december 2006 fuseerde het Franse Alcatel met de Amerikaanse branchegenoot Lucent Technologies. Gezamenlijk hoopten de bedrijven een vuist te maken tegen opkomende Chinese bedrijven als ZTE en Huawei die elk van enorme omvang zijn. Onder leiding van de Amerikaanse ceo Patricia Russo en de Franse bestuursvoorzitter Serge Tchuruk lukte het echter niet om het fusiebedrijf tot een succes te maken. In twee jaar tijd verloor het miljarden dollars en de helft van de marktwaarde. Na het zesde kwartaalverlies op rij, werd besloten om de bezem door de top te halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Verwaaijen als de exponent van het marktsysteem weet dat je moet investeren in groeimarkten. In je product portfolio moet je een aantal "Cashcows" hebben en een aantal "Stars". "Cashcows" heeft Alcatel-Lucent voldoende. Wellicht dat het aan een aantal "Stars" ontbreekt. Een van de Stars op dit moment zijn Quantum (Key/Exchange) Systemen en gecombineerde (hybride) Quantum/Klassieke Systemen. Deze systemen worden op dit moment door de ETSI gestandaardiseerd en zijn dus rijp voor de commerciele markt. Referenties naar dit soort systemen zijn bijvoorbeeld te vinden op de link http://docs.google.com/Doc?id=dds86766_0drrp6t Als Alcatel-Lucent een goed bod doet op bijvoorbeeld IdQuantique (http://www.idquantique.com) of SmartQuantum (http://www.smartquantum.com) dan kan Alcatel-Lucent zich zeer snel een positie verwerven op deze lucratieve groeimarkt en heeft weer een extra star in z'n product portfolio.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-04T10:56:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.