Leeuwarden en Fryslân vormen elkaars backup

Dit artikel delen:

De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân zetten uitwijkapparatuur in elkaars computerruimte. Hiervoor is een overeenkomst met gesloten beurzen opgesteld. De samenwerking is een eerste stap op weg naar een gemeenschappelijk en schaalbaar concept voor data-opslag.

In de gemeentelijke computerruimte van de Friese hoofdstad staat een tweede dataopslagsysteem van de provincie. In het toekomstige Provinsjehûs aan de Tweebaksmarkt komt uitwijkapparatuur voor de gemeente Leeuwarden te staan. Volgens Bouwe Rijpma, sectormanager Algemene Zaken van de gemeente, beschikt Leeuwarden over een snelle glasvezelinfrastructuur, een belangrijke voorwaarde voor de samenwerking. "Anders krijg je namelijk een dergelijke back-up en uitwijkvoorziening niet voor elkaar."

Door voor elkaar als uitwijk te fungeren verwachten de gemeente en de provincie beter voorbereid te zijn op calamiteiten, zoals storingen. In de huidige situatie bestaat er bij het terugvallen op backup-systemen het risico van productie- en dataverlies, stelt Rijpma "Dankzij de snelle glasvezelinfrastructuur kunnen we straks rechtstreeks overschakelen op onze data-opslag bij de buren, de provincie dus. Dit gebeurt 'real time', met andere woorden: de werknemer merkt hier zo goed als niets van."

Achter slot en grendel

Hugo Borgstein, afdelingshoofd Informatie & Automatisering van de provincie Fryslân, zegt dat de provincie haar bedrijfsprocessen continu in de lucht wil hebben. "De provincie wil dit realiseren door bij calamiteiten uitwijkmogelijkheden te creëren, dataverlies te voorkomen en een permanente online omgeving te garanderen. Hiervoor hebben we samenwerking gezocht met de gemeente Leeuwarden. De systemen zijn overigens op geen enkele wijze gekoppeld aan de gemeentelijke infrastructuur. De data staat letterlijk achter slot en grendel'.

Jan Heeg, concernadviseur Organisatie en Informatie van de gemeente Leeuwarden, stelt dat de backup-samenwerking een eerste stap is op weg naar een gemeenschappelijk en schaalbaar concept voor data-opslag, dat voor beide partijen voordelen biedt. "Denk aan kostenbesparing, betere ict-dienstverlening en hoger kennisniveau." Rijpma noemt als concreet voorbeeld het uitwisselen van personeel.

Allianties

Dat twee partijen elkaars uitwijkcentrum vormen komt niet vaak voor. Meestal worden uitwijkvoorzieningen geregeld bij externe dienstverleners. Een ander voorbeeld van een gemeenschappelijke backup is de (it-) samenwerking tussen de twee grote pensioenuitvoerders MN Services en Cordares.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Grappig.....

in mijn beleving heb je bij dit soort constructies altijd ook een geografische scheiding van de back-up locaties ten opzichte van elkaar.
Nu staan de beide back up locaties in dezelfde stad?

Als dat maar goed gaat bij alle calamiteiten...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-08T14:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.