Koninklijke Bibliotheek stapt over op JPEG2000

De Koninklijke Bibliotheek heeft na onderzoek besloten over te stappen op een ander bestandsformaat voor de opslag van de masterdocumenten. Jpeg2000 bespaart de helft ten opzichte van TIFF, dat tot dusver werd gebruikt.

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gaat zijn masterdocumenten van de digitaliseringsprojecten bewaren op het formaat Jpeg2000. Dat meldt het blad Data & Research. Voorheen gebruikte de instelling daarvoor het formaat TIFF. Onderzoek heeft uitgewezen dat de overstap naar Jpeg2000 ongeveer de helft van de opslagcapaciteit bespaart.

650 terabyte

De bibliotheek digitaliseert de komende jaren veertig miljoen pagina's en berekende dat daarvoor 650 terabyte opslagruimte nodig is bij behoud van het oude TIFF-formaat. Door over te stappen op Jpeg2000-bestanden, wordt een behoorlijke besparing gerealiseerd terwijl de gebruiksmogelijkheden goed blijven. Ook bestandsformaat PNG werd in de afweging meegenomen.

Opslag is volgens de instelling een van de belangrijkste kostenposten. Geheugencapaciteit wordt weliswaar goedkoper, er is wel steeds meer capaciteit nodig. Ook het langetermijnonderhoud ervan is intensief en dus kostbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-10T10:18:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.