Intel belooft tien procent groener datacenter

Intel belooft een vijftig procent hogere prestatie en tien procent energiebesparing in het datacenter, voor klanten die overstappen van de Intel Xeon processor MP 7300 op de 7400. Ook zou Intels nieuwe serverchip 85 procent beter presteren dan serverchips van concurrent Sun.

Intel brengt een nieuwe serverchip op de markt: de Intel Xeon processor MP 7400 serie (voorheen bekend onder de codenaam ‘Dunnington').  Intel belooft een prestatieniveau dat vijftig procent hoger ligt en een daling van het energieverbruik met tien procent. Dat alles in vergelijking met de voorloper van de six-core 7400: de quadcore 7300-chip (voorheen bekend onder de codenaam Tigerton).

Boyd Davis, general manager Intel Server Platform Group: "Dat komt door verbeteringen in de architectuur van de chip: een erg grote gedeelde L3-cache (tot aan 16 MB) en een verhoging van de transistorprestatie door de overstap naar een 45-nanometerproces."

'Beter dan IBM en Sun'

Intel wil met de Dunningtonchip de concurrentie aangaan met RISC-processoren, waaronder IBM's Powerchips en Suns Sparcprocessoren. Davis: "De 7400 presteert beter, is goedkoper en flexibeler inzetbaar." De marketingmanager claimt prestatieverbeteringen van 85 procent in vergelijking met Sun's UltraSPARC T2+, en 35 procent ten opzichte van IBM's Powerchip 6.

Intel's nieuwe serverchip is opgebouwd uit zes cores van de Penryn-processor, in de vorm van drie dualcores met een gedeeld Level 3-cachegeheugen van 16 MB. De 45 nanometer processor heeft meer functies voor virtualisatie ingebouwd dan voorganger Caneland. Davis: "Wanneer er meer virtuele machines op één server draaien, betekent dat een lager energieverbruik per virtuele machine." De sixcore-chip is compatibel met moederborden voor Intels huidige server/werkstation-platform Caneland.

AMD moet nog naar 45nm

AMD stapt pas eind 2008 over op een 45 nanometerproces voor serverchips. In juni bracht Advanced Micro Devices (AMD) vier nieuwe quadcore Opteron-chips op de markt. De SE 2358 (2,4 GHz) en de SE 2360 (2,5 GHz) zijn bedoeld voor servers met één of twee processoren, de SE 8538 (2,4 GHz) en de SE 8360 voor servers met vier processoren of meer. Elke kern binnen de nieuwe quadcores is voorzien van 512 KB Level 2 cache. Samen delen de vier kernen nog eens 2 MB L3 cache. Deze nieuwste SE-Opterons waren de laatste serverprocessoren voordat AMD eind 2008 van 65- op 45 nanometer-productie overstapt.

De chipfabrikant wil vanaf eind 2008 de 'Shanghai' op de markt brengen, een quadcore met 6 MB Level 3 cache. In 2009 moet een sixcore volgen met de codenaam ‘Istanbul'. Voor 2010 staan een six-core en een processor met twaalf kernen op de planning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Deze nieuwe Intel chip sneller dan Suns T2 Plus. Gezien de voorsprong die Sun had leek het me zeer onwaarschijnlijk, dus ik ben eens verder gaan kijken.
En wat zag ik :
Intel vergelijkt een 4-socket Xeon 7400 systeem met een 2 socket UltraSPARC T2 Plus systeem. Tja, dat je dan op een aantal benchmarks beter bent is niet zo gek.
Ik heb gehoord dat Sun binnenkort met een 4-socket T2 Plus gebaseerd systeem komt. Zou me niks verbazen als deze wederom Intel ruim voor blijft in de genoemde benchmarks...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-15T20:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.