‘Voer SOA nooit meteen ondernemingsbreed in’

Soa-expert Thomas Erl waarschuwt voor het meteen ondernemingsbreed invoeren van een soa. Een bezoeker van Nederlands ‘eerste internationale soa-symposium’ geeft hem gelijk: “Ons project loopt nu goed. Nu moeten we oppassen: voor je het weet krijgt een manager er lucht van.”

In een zonovergoten Arenastadion waarschuwt soa-expert Thomas Erl voor het meteen ondernemingsbreed invoeren van een soa. Eén van de deelnemers op de tribune fluistert: "Dat klopt als een bus. Bij ons gebeurde dat eerst wel. Dat ging helemaal mis. Daarna konden we in een klein hoekje voorzichtig beginnen met een klein project. Dat loopt nu goed. Nu moeten we oppassen: voor je het weet krijgt een manager er lucht van en dan begint de hele poppenkast opnieuw."

Op de grasmat van de Amsterdam Arena - die op de achtergrond wordt geïnspecteerd door twee Arenamedewerkers met spitvorken - opende de oprichter van soa systems vanochtend het ‘eerste internationale soa-symposium.' Een internationaal gezelschap van soa-deskundigen spreekt hier op 7 en 8 oktober voor een internationaal gezelschap van soa-architecten en ontwikkelaars, uit onder andere Scandinavië, Engeland en Tsjechië.

Open standaarden en open source

Daarnaast onderstreept Erl het belang van interoperabiliteit : "Ik verzoek de vendorgemeenschap om open standaarden te blijven ondersteunen en niet terug te vallen in het bouwen van proprietary software. Als voorbeeld  van hoe het niet moet noemt Erl ‘bepaalde ERP-pakketten' die je ‘niet in staat stellen om vendor-onafhankelijke interfaces te bouwen': "Daardoor kun je niet standardiseren. Het enige wat je kunt is een laag eromheen bouwen."

Ook standaardenorganisaties kunnen de interoperabiliteit helpen vergroten. Erl: "We hebben meer nodig dan industriestandaarden, we hebben standaarden nodig die door alle vendors worden ondersteund."

Zijn collega Thomas Schneider, eveneens van soa systems, blijkt een groot voorstander van het gebruik van open source governance tools. De trainer en consultant zegt: "De beste manier om te voorkomen dat je in een vendor lock-in terecht komt, is het gebruiken van open source software. Enkele jaren geleden moest je je daarvoor nog verdedigen, nu moet dat als je gebruik wilt maken van proprietary software."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-07T13:45:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.