Verwaayen: meer focus op diensten en software

Hardwareleverancier Alcatel-Lucent moet zich niet alleen richten op technologie, maar ook op de software en dienstverlening eromheen. Dat vindt algemeen directeur Ben Verwaayen. "Als we alleen maar bij de technologie blijven hangen, missen we de boot."

Volgens Ben Verwaayen, de kersverse algemeen directeur van Alcatel-Lucent, moet zijn bedrijf zich niet alleen richten op technologie, maar ook op de diensten en software daaromheen. "Je moet zorgen dat je businessplannen hebt, waarvoor mensen willen betalen. Het is niet alleen technologie, hoewel dat wel kan helpen. Technologie moet verpakt worden in iets wat mensen willen hebben en waarvoor ze willen betalen."

Verwaayen ziet in dat hij het beleid bij de leverancier van telecom- en netwerkapparatuur daarvoor moet aanpassen. "Als we alleen maar bij de technologie blijven hangen, missen we de boot. In de echte boot breng je technologie, services en softwarecapability samen. We moeten de wow-factor bouwen voor onze klanten." Hij deed zijn uitspraken onlangs in een interview met het Belgische ict-blad Data News.

Stappenplan

De directeur vertelt, dat hij na zijn aantreden een stappenplan heeft opgesteld. Zo wil hij allereerst de fusie tussen Alcatel en Lucent afronden en ‘ervoor zorgen dat de voordelen ervan duidelijk zijn'. Daarnaast streeft hij naar open innovatie, waarin in een ecosysteem wordt samengewerkt met partners. Als derde wil hij een interne cultuur scheppen waarin hoge verwachtingen routineus worden waargemaakt.

Tenslotte wil hij talent binnen het bedrijf, waar ook ter wereld, respecteren. "We zullen alleen snoeien om te groeien. Snoeien om te snoeien is vandalisme." Verwaayen schat dat het tenminste achttien maanden duurt om een dergelijke omslag in gang te zetten.

Begin september 2008 nam Verwaayen per direct de scepter bij Alcatel-Lucent over van algemeen directeur Pat Russo. Tot juni 2008 was de 56-jarige Nederlander ceo van telecombedrijf BT. Voor die functie werd en wordt hij nog steeds geroemd. Begin 2008 is Verwaayen door de Britse Koningin Elizabeth zelfs geridderd tot 'Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-10T15:18:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.