'Geen watervallen van bloed bij Alcatel-Lucent'

De kersverse algemeen directeur van Alcatel-Lucent Ben Verwaayen trof geen 'kolkende watervallen van bloed' aan bij zijn aantreden. Hij had dat wel verwacht. Analisten wijzen regelmatig op de moeilijke samenwerking tussen de Franse en Amerikaanse fusiepartners.

Bij zijn aantreden als algemeen directeur van Alcatel-Lucent, trof Ben Verwaayen geen ‘kolkende watervallen van bloed' aan. Hij zegt dat hij dat van de buitenkant wel verwachtte. "Ik heb hard gezocht, maar niets gevonden", aldus de topman die vanaf september 2008 aan het roer van de hardwareleverancier staat. Verwaayen deed zijn uitspraken tijdens een interview met het Belgische ict-blad Data News.

Moeilijke samenwerking

In december 2006 fuseerde het Franse Alcatel met de Amerikaanse branchegenoot Lucent Technologies. Sindsdien wijzen analisten regelmatig op de moeilijke samenwerking tussen de fusiepartners. Zo zou het voorkomen dat Fransen niet bij Amerikaanse vergaderingen aanwezig willen zijn, en andersom. Ook ging het gerucht dat het niet boterde tussen Verwaayens Amerikaanse voorganger Pat Russo en de Franse bestuursvoorzitter Serge Tchuruk. Beide traden in de zomer van 2008 terug, na bekendwording van het zesde opeenvolgende kwartaalverlies.

Verwaayen: "Het merendeel van de mensen die werken bij ons bedrijf, is noch Frans, noch Amerikaans. Dus als ik hoor dat het een Frans en Amerikaans gevecht is, tja... De meerderheid van de omzet ligt noch in Frankrijk, noch in de Verenigde Staten. Het is een mooi concern, we moeten de zaken goed beetpakken, maar gun ons wat tijd."

Diensten en software

De topman merkt op dat de integratie tussen Alcatel en Lucent eigenlijk nooit helemaal klaar zal zijn. Om verder te groeien, moet het bedrijf volgens hem zich niet alleen richten op technologie, maar ook op de diensten en software daaromheen. "Je moet zorgen dat je businessplannen hebt, waarvoor mensen willen betalen. Het is niet alleen technologie, hoewel dat wel kan helpen. Technologie moet verpakt worden in iets wat mensen willen hebben en waarvoor ze willen betalen", aldus Verwaayen. Hij wil niet spreken over overnames.

Begin september 2008 nam Verwaayen per direct de scepter bij Alcatel-Lucent over van algemeen directeur Pat Russo. Tot juni 2008 was de 56-jarige Nederlander ceo van telecombedrijf BT. Voor die functie werd en wordt hij nog steeds geroemd. Begin 2008 is Verwaayen door de Britse Koningin Elizabeth zelfs geridderd tot 'Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-13T08:39:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.