PDC: Succes Azure staat of valt met prijs

Veel bezoekers van de Professional Developers Conference (PDC) zijn geïnteresseerd in Windows Azure, maar willen wachten met beslissen totdat Microsoft abonnementsprijzen bekend maakt. Ook beveiliging is een punt van zorg.

Bezoekers van de Professional Developers Conference (PDC) zijn enthousiast over het Windows Azure Services Platform. Of hun bedrijven hun applicaties daadwerkelijk gaan draaien in de cloud, zal bepaald worden door de prijs van ‘Windows Server in de cloud'. Bedrijven betalen voor de hosting van hun applicaties op basis van een abonnementsmodel.

Saas

Rick Bednarik van Dydacomp zou de hosting van zijn applicaties graag uitbesteden: "Ik werk voor een klein bedrijf met zo'n zestig werknemers. We maken software voor het creëren van webwinkels. We hebben een datacenter met zo'n tachtig servers. Eigenaren slagen er geregeld in hun webwinkel down te krijgen en dan moet ik het voor ze repareren."

"Cloud computing zou dat probleem oplossen doordat webwinkeleigenaren geen toegang hebben tot kritieke functies. Bovendien willen we onze desktopsoftware voor het verwerken van bestellingen als Saas gaan leveren. Daar hebben we de cloud absoluut bij nodig. Bovendien maakt Azure gebruik van de ontwikkelvaardigheden die we al in huis hebben, onder andere op het gebied van .NET. Het enige probleem kan zijn dat klanten het een eng idee vinden als hun gegevens opgeslagen zijn in datacenters van Microsoft. En de prijs is belangrijk, alhoewel het zeker goedkoper gaat zijn dan als we het zelf zouden doen."

Beveiliging

Ook Guillermo Molina, systeembeheerder bij Super Selectos in El Salvador denkt dat Microsoft goedkoper kan hosten dan zijn eigen bedrijf: "Ik werk voor een grote supermarktketen. We willen leveranciers in heel Zuidamerika toegang geven tot onze databank. Het is waarschijnlijk goedkoper om daarbij gebruik te maken van de cloud. Alleen beveiliging zou een issue kunnen zijn. Het gaat om gevoelige bedrijfsdata. Bovendien wachten we het prijsschema nog even af."

James Kizza uit Uganda is geïnteresseerd in cloud computing om het tekort aan datacentercapaciteit in zijn land op te vangen: "Mijn bedrijf int belastingen in opdracht van de Ugandese regering. We hebben één datacenter dat eigenlijk te klein is, maar onvoldoende geld om uit te breiden. De cloud is waarschijnlijk een goedkopere oplossing. We kunnen er nu alleen nog geen gebruik van maken, omdat we alleen via de satelliet toegang tot het internet kunnen verkrijgen. Dat is erg duur. We moeten wachten tot 2010 of 2011. Dan is de glasvezelverbinding af, die het Afrikaanse continent moet verbinden met de Indische Oceaan."

Google en Amazon

Of het aanbod van Microsoft interessant gaat zijn, hangt ook af van concurrende ‘cloud providers' Amazon (EC2) en Google (Apps Engine). Yasunori Ogino van Microtrend hierover: "Cloud computing kan voor ons interessant zijn omdat we steeds meer capaciteit nodig hebben en het mogelijk goedkoper is om onze online virusscanners op lokale datacenters te draaien, in de buurt van onze klanten. Dat is goedkoper. Maar het is niet zeker dat we kiezen voor Micrsofts oplossing. Google en Amazon hebben ook dit soort diensten. We gaan kijken wie van hen het aantrekkelijkste voorstel heeft."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-30T00:34:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.