Alcatel-Lucent versimpelt zijn activiteiten

Directeur Ben Verwaayen stuurt aan op een versimpeling in de bedrijfsvoering van zijn bedrijf Alcatel-Lucent. Ook wordt een deel van de bedrijfstop vervangen. Het plan komt op het moment dat de hardwareleverancier zijn zevende kwartaalverlies op rij presenteert.

Hardwareleverancier Alcatel-Lucent staat op het punt zijn bedrijfsvoering te vereenvoudigen. Ook zal het bedrijf een belangrijk deel van zijn top vervangen. Dat zegt algemeen directeur Ben Verwaayen tijdens de presentatie van de derdekwartaalcijfers. De verandering is noodzakelijk, gezien de resultaten van de afgelopen tijd. De reorganisatieplannen worden half november verder toegelicht.

Klanten en portfolio

De onderneming gaat zich meer toeleggen op de relatie met zijn klanten, iets wat Verwaayen kortgeleden al had laten doorschemeren. Het bedrijf doet dat onder andere door meer aandacht te geven aan klantenteams, businessteams en verkoopregio's.

Bovendien zal een coherent, gestroomlijnd portfolio van diensten en ict-oplossingen worden opgebouwd. Op dit moment maken diensten ongeveer 21 procent van de totale omzet uit (870 miljoen euro). Vorig jaar bedroeg dat nog geen 18 procent.

Verwaayen noemt de interactiviteit van Web 2.0 en de alomaanwezigheid van breedbandinternet een van de nieuwe speerpunten van zijn bedrijf. Hij wil daarvoor onder andere de innovatie binnen de R&D-afdeling Bell Labs stimuleren en nauwer samenwerken met partnerbedrijven. Ook gaat Alcatel-Lucent zich meer toeleggen op de ontwikkeling van LTE-netwerken. LTE (Long Term Evolution) is een nieuwe mobielebreedbandtechnologie.

Nettoverlies

De hardwareleverancier boekte in het derde kwartaal van 2008 voor de zevende keer op rij een nettoverlies. Het verlies nam echter opvallend af, van 258 miljoen in het tweede kwartaal van 2008 naar 40 miljoen euro. De aanhoudende verliezen leidden aan het eind van het vorige kwartaal tot het opstappen van Verwaayens voorganger Pat Russo en bestuursvoorzitter Serge Tchuruk.

De omzet in het derde kwartaal van dit jaar valt met 4,065 miljard euro 6,6 procent lager uit dan die van dezelfde periode in 2007. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008 daalde de omzet 0,9 procent. Het Frans-Amerikaanse bedrijf zag zijn nettoschulden in het derde kwartaal toenemen tot zeshonderd miljoen euro. Dat is een toename van bijna 45 procent, ten opzichte van een kwartaal eerder. Het operationele verlies, investeringen in reorganisatieplannen, hogere pensioenkosten en ongunstige wisselkoersen zijn belangrijke oorzaken van de toegenomen schuldenlast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-30T14:40:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.