StorageExpo - EMC koppelt bedrijfsopslag in cloud

Dit artikel delen:
man cloud laptop kantoor

EMC koppelt gescheiden opslag via de cloud.

EMC biedt bedrijven een nieuw opslagsysteem dat valt te koppelen in een cloud-omgeving. De hiervoor ontwikkelde Atmos-hardware en software combineert storage die geografisch verspreid is en laat bedrijven die beheren als één virtueel opslagsysteem.

Cloud computing is niet alleen de trend voor applicaties, maar ook voor andere ict-middelen. Opslagleverancier EMC onthult nu storage-systemen die zijn geoptimaliseerd voor cloud-storage. Dit betekent concreet dat bedrijven deze opslagsystemen, eventueel geografisch gescheiden, kunnen koppelen in een groter geheel. Die cloud voorziet dan in basisfuncties als replicatie over verschillende datacenters en systemen (nodes).

Advisory technical consultant Bart Sjerps van EMC geeft een toelichting op de StorageExpo 2008-beurs te Utrecht: "Dit is niet bedoeld voor traditionele applicaties, zoals SAP. Atmos is echt voor webapplicaties." Hij legt uit dat de opslag gebeurt op basis van objecten die elk zijn voorzien van metadata. "Je hoeft dus geen LUN's (logical unit numbers) en dergelijke aan te maken."

Telecom, Web 2.0 en media

EMC mikt met dit zogeheten Atmos-systeem in eerste instantie op ondernemingen die bezig zijn met opslag en internetfunctonaliteit op een zeer grote schaal. Dat zijn telecombedrijven, internetaanbieders en Web 2.0-bedrijven die zelf cloud-diensten of SaaS (software as a service) aanbieden. Anderzijds ziet EMC ook afzetmogelijkheden voor zijn cloud-storage bij bedrijven in de media- en amusementssector.

Honderden terabytes

Atmos bestaat uit enerzijds software die de cloud-koppelingen verzorgt en anderzijds de onderliggende hardware. EMC zegt dat Atmos op elk platform werkt, maar dat het aanvankelijk alleen op de eigen hardware draait. Die opslagapparatuur is verkrijgbaar in varianten met een opslagcapaciteit van 120, 240 en 360 terabyte.

De Atmos-software omvat api's (application programming interfaces) voor webdiensten op basis van Rest en Soap, waar internetapplicaties op aansluiten. Voor 'traditionele' toepassingen heeft de cloud-software van EMC ondersteuning voor bestandssystemen Cifs, Nfs en Ifs. Beheer van het systeem gebeurt via een webbrowser, waarbij basale functies zijn geautomatiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-12T14:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.