KPN en Reggefiber doen miljardeninvestering

Dit artikel delen:

Zes tot zeven miljard euro wordt geïnvesteerd door telecomreus KPN en glasvezelbedrijf Reggefiber. De bedrijven gaan het grootste deel van Nederland voorzien van glasvezelkabels. Daardoor komt supersnel internet voor miljoenen mensen binnen handbereik.

KPN en Reggefiber investeren komende jaren zes tot zeven miljard euro in de aanleg van een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Rond 2015 kunnen alle Nederlandse huishoudens supersnel internet hebben. Dat meldt dagblad Trouw op basis van verscheidene bronnen.

De twee bedrijven willen het grootste gedeelte van Nederland verglazen. Alleen de buitengebieden zullen het met andere soorten verbindingen moeten doen, zoals WiMAX, umts/hspa of kabel. Reggefiber schat  dat een kleine twee van de bijna zeven miljoen huishoudens niet op rendabele wijze van een glasvezelverbinding kunnen worden voorzien. De gemiddelde prijs voor aansluiting van een huishouden wordt geschat op tussen de duizend en 1500 euro.

Volgens toezichthouder Opta verschijnen er uiterlijk maandag 24 november nieuwe beleidsregels voor de aanleg van glasnetten.

Tot aan de voordeur

Met zijn All IP-programma verglaast KPN momenteel de kern van zijn telecomnetwerk, tot aan de straatkasten. Het plan met Reggefiber is die lijn door te trekken tot aan alle voordeuren. Huishoudens krijgen met glasvezelverbindingen internettoegang met theoretisch gigabits per seconde.

In mei van dit jaar kondigde KPN aan een belang van 41 procent te nemen in Reggefiber. Dat bedrijf installeert lokale glasvezelnetwerken, met het oog op exploitatie bij huishoudens. Het glasvezelbedrijf is vooral in het midden en het zuidoosten van Nederland actief. Het is ook eigenaar van internetprovider XMS en verbindt tegen het einde van 2008 naar schatting zo'n driehonderdduizend huishoudens.

Impuls

Trouw stelt dat Nederland met de gezamenlijke investering van KPN en Reggefiber een van de modernste telecomnetwerken ter wereld krijgt. Het kost de overheid bovendien geen euro en het project geeft een grote impuls aan de economisch getroffen bouwsector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-20T11:14:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.