EU-gedragscode geeft datacenters energietips

Dit artikel delen:

De Europese Unie brengt een gedragscode uit voor energiebesparing in en door datacenters. Dit document moet datacenter-gebruikers in staat stellen hun energieverbruik met wel twintig procent te verminderen.

Datacenters in Europa verbruiken per jaar ongeveer net zoveel energie als een gemiddeld Europees land. "In 2007 verbruikten ze in totaal 56 TWh (terawattuur) aan elektriciteit, wat gelijk staat aan 56 miljard kilowattuur", stelt de Europese Unie. "Dat komt bijna overeen met een land als Tsjechië."

De EU komt nu met een gedragscode voor datacenters. Daarmee kunnen aanbieders van die ict-centra tot wel twintig procent besparen op hun energieverbruik, aldus de EU. Als het huidige verbruik en de groei daarvan ongehinderd doorgaat, komt het verbruik in 2020 uit op 104 TWh per jaar, voorspelt de EU.

Tips en best practices

Het document is opgesteld in samenwerking met bedrijven in de grote Europese industrieën, die veel gebruik maken van datacenters. De gedragscode is gratis te downloaden en bevat richtlijnen, aanbevelingen en best practices. Een aantal datacenters heeft dit pakket maatregelen tijdens het opstellen al in de praktijk gebracht en is volgens de EU enthousiast over de resultaten.

Aan de gedragscode is minstens anderhalf jaar gewerkt. Daarbij zijn bijdrages geleverd door ict-leveranciers als Intel en HP, maar ook door nonprofit organisaties als de Danish Electricity Saving Trust, opgezet door het Deense ministerie van klimaat en energie. Daarnaast heeft ook het ict-leveranciersconsortium Green Grid meegewerkt.

Webcast datacenters

Computable heeft op 12 december een live webcast over het datacenter van de toekomst. Het datacenter staat anno 2008 onder toenemende druk. Oude ontwerpen kunnen nieuwe systemen en nieuwe vereisten niet goed huisvesten. De stijgende prijs van energie en de trend van ‘green ict' leggen nieuwe eisen op. Waar gaat het datacenter heen? De webcast van 12 december verkent de opties: verbouw of nieuwbouw, zelf doen of uitbesteden, hoe verzorg je kosteneffectieve uitwijk en recovery?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-21T14:23:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.