Groen ethernet sust netwerk in slaap

Ethernetverbindingen hebben vaak een groot deel van hun tijd niets te doen. Desondanks verbruikt het gemiddelde netwerkapparaat tijdens rust ongeveer evenveel stroom als tijdens drukte. De IEEE-werkgroep voor ethernetstandaarden wil daar wat aan doen.

Groen is de trend. Standaardenorganisatie IEEE werkt daarom aan een ethernetstandaard die minder stroom verbruikt. David Law, voorzitter van de ethernetwerkgroep van de IEEE en consultant bij 3Com: "Ethernetverbindingen hebben vaak een groot deel van hun tijd niets te doen. Desondanks verbruikt het gemiddelde netwerkapparaat tijdens rust ongeveer evenveel stroom als tijdens drukte. Daar willen we verandering in brengen met IEEE P802.3 az. Dat is een energie-efficiënte ethernetstandaard die op twee manieren energie bespaart: in de eerste plaats door in de slaapmodus te gaan als hij niks te doen heeft, en in de tweede plaats door dat mee te delen aan de netwerkapparaten waarmee hij in verbinding staat."

Sssst, het netwerk slaapt

Dat gedrag kan tijdens rustige periodes (zoals bijvoorbeeld 's nachts) een hele keten van netwerkapparaten in slaap sussen. Law: "Stel dat een switch weet dat alle acht netwerkapparaten waarmee hij in verbinding staat, in slaap zijn gevallen. Dat weet hij dat hij zelf ook een tukje kan gaan doen, nadat hij eerst de server heeft verteld dat hij dat van plan is."

Law vindt het moeilijk om te becijferen hoe groot de energiebesparing gaat zijn die bedrijven in de toekomst met deze ethernetstandaard kunnen besparen. Het gaat volgens de ethernetexpert in ieder geval om een ‘significante' afname van het stroomverbruik. Law: "Naar schatting kan een 1000BASE-T NIC-kaart bijvoorbeeld negentig procent energie besparen door in slaapmodus te gaan. Wanneer die kaart ervoor zorgt dat ook andere delen van het netwerk in die modus terecht komen, wordt de besparing nog groter. De uiteindelijke energiebesparing is dus afhankelijk van welk deel van het netwerk in slaapmodus geplaatst kan worden. Ook hangt het af van de verhouding tussen de tijd dat het systeem actief is, en inactief."

De IEEE hoopt dez standaard in het begin van 2010 officieel tot standaard te verheffen.

David Law

David Law is consultant bij 3Com. Daarnaast is hij voorzitter van de ethernetwerkgroep (802.3) van standaardenorganisatie IEEE.

IEEE

Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE, in gesproken taal aangeduid met eye-triple-e) is een internationale non-profit organisatie voor de vooruitgang van techniek op het gebied van elektricteit.

Van 10 tot en met 13 november vond in Texas de plenaire vergadering plaats van alle IEEE-werkgroepen die standaarden ontwikkelen voor Local Area netwerken (LANs) en Wide Area netwerken (WANs).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Request for Comment - I
Idea: Slaapstand voor draadloze verbindingen.
Voordelen:
- reductie van onnodigde [umts,gsm,dect] stralingswolk in mijn huis / werkplek / omgeving
- lekker "secure" (geen drive by hacks meer mogelijk)
- communiceren in burstmode (alleen het hoog nodige)
- oh ja, lekker energie zuinig.

Request for Comment - II
Idea: Use light & fibers as transport medium
Voordelen:
- geen onnodigde straling in mijn huis
- hogere data-overdrachts snelheden mogelijk
- moeilijker af te luisteren, (lekker secure)
- nieuw optical component nice market mogelijk

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-24T07:07:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.