Intel maakt snelste SSD

Intel verhoogt de snelheid van zijn topmodel solid state drive (ssd) naar maar liefst 250 megabyte per seconde (MBps). Dat is alleen de snelheid waarmee die chipopslag data leest. De schrijfsnelheid ligt een stuk lager.

De inhaalslag van solid state drives (ssd's) ten opzichte van harde schijven is in volle gang. Minpunten van ssd's zijn de relatief kleine opslagcapaciteit en de hoge prijs. Chipproducenten werken hard aan het eerste en pakken het tweede aan door de massaproductie op gang te brengen. Samsung heeft net snelle ssd's onthuld van maar liefst 256 gigabyte (GB), maar Intel biedt nu een nog sneller topmodel.

Intel heeft een ssd ontwikkeld met een opslagcapaciteit van 32 gigabyte (GB) die een leessnelheid haalt van maar liefst 250 megabyte per seconde (MBps). Dat is bijna voldoende om een huidige sata-aansluiting ten volle te benutten. Die tweede generatie sata heeft een maximale bandbreedte van 300 MBps. De derde generatie is al in aantocht en biedt 600 MBps.

Langzamer schrijven

Het nieuwe snelheidsmonster van Intel loopt qua schrijfsnelheid echter wat achter. De X25-E Extreme ssd van die chipproducent haalt met het schrijven van data slechts 170 MBps. Qua leessnelheid streeft Intel dus concurrent Samsung voorbij, die net een topmodel heeft onthuld dat 220 MBps haalt. Samsung wint het echter qua schrijfsnelheid; diens nieuwe ssd schrijft data op 200 MBps.

Intel haalt de topsnelheid door de verschillende chips in zijn ssd parallel te gebruiken. Samsung past dit ook toe in zijn nieuwe topmodel. Daarbij wordt data verdeeld over de diverse flash-geheugenchips. Terwijl Samsung hiermee acht kanalen naar de geheugenchips gebruikt, doet Intel het met tien.

SSD

Solid state drives zijn een vorm van chipopslag die bestaat uit een verzameling geheugenchips met een reguliere harde schijf-aansluiting. De flash-chips behouden de erin opgeslagen informatie ook zonder stroom. Dit in tegenstelling tot reguliere geheugenchips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik neem aan dat het MegaByte moet zijn en niet Megabit per seconde ;)

Dat hoop ik inderdaad van wel. Anders komt het neer op zo'n 30 megabyte per sec. en dat is dikke p**P

Oeps, ja, dat moet inderdaad megabyte zijn, NIET megabit! :(
De afko (MBps) staat er wel goed.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-26T08:38:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.