Canon zet zich schrap voor economische dip

Canon wapent zich tegen de gevolgen van de afremmende economie. De leverancier heeft de productie van multifunctionals voor de zakelijke markt teruggeschroefd en tijdelijke productiewerkers kunnen voorlopig thuisblijven.

Canon neemt maatregelen om de afremmende economie de baas te blijven. Het bedrijf halveert de productie van multifunctionals (print-, scan- en faxapparaten) voor de zakelijk markt tot het einde van dit jaar. Het bedrijf ziet orders voor die apparaten teruglopen en wil de onderdelenvoorraad van de productgroep voor het einde van dit fiscale jaar wegwerken, omdat het bedrijf op 31 december 2008 de boeken sluit. Dat melden verschillende leidinggevenden van de leverancier tijdens een update in Tokio over de Europese activiteiten.

Die maatregelen komen bovenop een reeks lopende activiteiten om kosten te besparen. Zo vindt sinds een aantal jaren een deel van de productie van multifunctionals in China plaats. Dat aantal wordt opgevoerd, omdat de loonkosten daar lager zijn. Het bedrijf is sinds ongeveer vijf jaar van een productiegestuurd bedrijfsmodel overgestapt naar een organisatie die meer aan verkoopvoorspellingen doet en op basis van de vraag zijn producten maakt (delivery on demand).

Minder lopende banden

Canon neemt nog andere maatregelen om de efficiëntie te verhogen. Zo laat het bedrijf de assemblage van de machines uitvoeren door kleine groepen medewerkers. Die verzorgen de bouw van het apparaat van begin tot eind. Volgens de leverancier zorgt dit productieproces, waarbij steeds minder sprake is van lopende band werk, voor een hogere productiviteit. Daarnaast moet dit nieuwe productieproces vijftien procent op de manuren besparen én zorgen voor meer flexibiliteit bij een wisselende vraag.

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren ook de toeleveringsketen efficiënter gemaakt. Het werkt nu volgens het ‘just in time’-principe, waarbij de producten zoveel mogelijk met dezelfde vrachtwagen bij leveranciers worden bezorgd. Dat moet de vervoerskosten verminderen. Vroeger werd vrachtverkeer vaak door de leverancier ingepland.

Kantoorapparatuur

Canon levert zakelijke kantoorapparatuur: multifuntionals (gecombineerde printers, scanners en faxen), printers en bijbehorende producten zoals toners. Daarnaast levert het bedrijf dienstverlening in de vorm van servicecontracten. De consumententak richt zich voornamelijk op foto- en videocamera's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-27T17:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.